FOTO: AgroSavjet

Bubrežni kamenac se manifestuje stvaranjem malih i tvrdih naslaga u bubrezima, koje su građene od mineralnih i kiselih soli. Pojavljuje se kao posljedica velikog broja uzroka među kojima su i infekcije urinarnog trakta.

Prolazak bubrežnog kamenca kroz mokraćni sistem, može biti izrazito bolan, no većinom ne uzrokuje nikakva trajna oštećenja.

U nekim slučajevima je potrebno samo piti veće količine vode kako biste potaknuli izlazak kamenca, međutim ponekada su kristali dovoljno veliki da ne mogu proći kroz mokraćni sistem te je potrebna operacija. Bubrežni kamenac je gotovo tri puta učestaliji kod muškaraca nego kod žena.

Mogućnost nastajanja bubrežnih kamenaca je manja ako dnevno ispijate više tekućine na bazi vode kako biste razrijedili mokraću. Ograničeni unos životinjskih masti, šećera, alkohola, te održavanje normalne kilaže preduslov je za prevenciju od bubrežnog kamenca.

Bubrežni kamenac je relativno često oboljenje. Nastanak bubrežnog kamenca često se povezuje i s lošim kvalitetom vode te načinom prehrane. Od bubrežnog kamenca pati oko 14 odsto stanovništva. Često se događa da bubrežni kamenac ne izaziva gotovo nikakve simptome, stoga nije rijetkost da se otkrije slučajno prilikom slikovnih pretraga abdomena.

Liječenje bubrežnog kamenca
Liječenje bubrežnog kamenaca varira, zavisno o vrsti i uzroku. Većina bubrežnih kamenaca neće zahtijevati hirurški tretman. Unosom dovoljne količine vode možete potaknuti kamenac da prođe kroz urinarni sistem i tako izađe iz tijela.

Bubrežni kamenac – prirodni lijek

Donosimo vam i poseban narodni recept uz kojeg je topljenje i izbacivanje kamenca iz organizma garantovano. Za ovaj recept će vam biti potrebni sljedeći sastojci:

250 grama šećera u prahu

0,25 l ekstra djevičanskog maslinovog ulja

250 grama limuna s korom

250 grama peršunovog korijena

250 grama meda

Postupak:

Limun najprije dobro operite i u slučaju da je prskan dobro očistite od hemikalija. Nakon što očistite limun, isjeckajte ga na komadiće i sameljite u blenderu ili u nekom drugom uređaju što sitnije.

Pomiješajte med, maslinovo ulje i šećer u prahu. Sastojke miješajte sve dok se masa potpuno ne izjednači.

Ako imate problema s bubrežnim kamencem ujutro uzimajte jednu kaščicu ove smjese na tašte. Isto činite i naveče pred spavanje. Smjesu obavezno držite u frižideru jer je kvarljiva. Ako su bubrežni kamenci veći – koristite dvije kaščice. Za vrijeme korištenja ovog prirodnog preparata konzumirajte što veće količine vode.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )