FOTO: null

Poljoprivredna proizvodnja u Republici Srpskoj u prvoj polovini ove godine odvija se u relativno povoljnim agroklimatskim uslovima.

“Dobar raspored padavina u dosadašnjem periodu obezbijedio je dovoljne količine pristupačne vlage u zemljištu, tako da pojava suše nije konstatovana na terenu. 

Žetva strnih žita je uglavnom završena i ostvareni su iznadprosječni prinosi” - navodi se u Informaciji o stanju poljoprivredne proizvodnje i otkupu pšenice roda 2016. godine, koju je danas usvojila entitetska vlada. 

Ostvaren je obim proizvodnje pšenice od 212.355 tona, što je za oko 25 posto više od očekivanog obima. 

Prosječan prinos pšenice na nivou Republike Srpske je pet t/ha, a ukupna ostvarena vrijednost proizvodnje pšenice je 67.953.600 KM. 

Od ukupnih proizvedenih količina, procjenjuje se da će se oko 30.000 t pšenice otkupiti i iskoristiti od  domaće mlinsko-pekarske industrije.  

S ciljem podsticanja tekuće proizvodnje i dinamičnijeg razvoja agrarnog sektora u cjelini, do kraja 2016. godine neophodno je nastaviti podršku u vidu regresiranog dizel goriva; promovisati intenzivnije korištenje namjenskih kreditnih sredstava u okviru linija kredita i zajmova IRB RS za ugovaranje, proizvodnju i otkup domaćih poljoprivrednih proizvoda. 

Tokom ove godine Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obezbijedilo je podsticaj za proizvodnju merkantilne pšenice u 2015/2016. godini, u visini od 250 KM/ha, kao i premiju za proizvedenu i prodatu merkantilnu pšenicu roda 2016. godine, u iznosu od 0,05 KM/ha.  


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )