FOTO: InfoBijeljina.com

U Brocu kod Bijeljine renoviran je objekat područne škole u kome se održavaju časovi likovnog vaspitanja i nastava za djecu s poteškoćima u razvoju.

To je urađeno zahvaljujući donaciji Fondaciji Njenog kraljevskog visočanstva princeze Katarine Karađorđević, čija je vrijednost radova iznosila 26.000 evra.

Dotrajali objekat “male škole”, površine 120 metara kvadratnih, izgrađen je prije Drugog svjetskog rata, a renoviran je od poda do krova.

Od ove školske godine neophodne uslove za rad, imaju i nastavnici i djeca.

Defektolog u Osnovnoj školi “Petar Kočić” Ranka Savičić zahvalna je na donaciji koja je djeci obezbijedila mnogo bolje uslove za boravak i učenje.

– Nismo imali nikakvu izolaciju. Prostorije se nisu mogle zagrijati, pa je bilo mnogo hladno. Bilo je časova na kojima su djeca morala da sjede i rade u jaknama – kaže ona.

Jedna prostorija namijenjena je za prvačiće. U pomoćnom školskom objektu izgrađeni su i toaleti, pa 22 učenika prvog razreda sve imaju na dohvat ruke.

Srećni su mališani koji se raduju svakom školskom danu, ispunjenom učenjem kroz igru.

– Mnogo nam je lijepo. Sada je sve novo i čisto. Igramo se, učimo slova i brojeve – kaže jedna od najmlađih učenica ove škole.

Na donaciji posebnu zahvalnost su izrazili i roditelji djece koja pohađaju ovu školu.

– Zahvalni smo pincezi Katarini Karađorđević. Naše selo ima dosta djece i zaslužuju  dobre uslove za učenje. A posebno da im je toplo i da se ne razboljevaju – kaže majka Petra Rikanović.

Osnovna škola “Petar Kočić”, sa četiri područne škole, ima 399 učenika, od kojih je u centralnoj školi 290. Direktor područne škole u Brodcu Radovan Bikić kaže da je ovom donacijom produžen život ove škole za najmanje jedan vijek.

– Naša djeca zaslužuju uslove koje imaju njihovi vršnjaci u gradu. Ova ulaganja su opravdana. Na proljeće ćemo moći da pravimo i predškolsku grupu – kaže Bikić.

Obećanje za novu donaciju

Fondacija princeze Katarine Karađorđević obećala je pomoć u opremanju učionice za đake prvake kompletnom tehnikom – računarom, video projektorom i štampačem. Mališanima ove seoske škole će i ova donacija dobro doći.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )