FOTO: null

Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje RS obustavio je isplatu za 76 penzionera koji su primali porodične penzije i istovremeno bili zaposleni ili osigurani po drugom osnovu.

Obustavljanjem julskih penzija ovim korisnicima Fond je u kasi sačuvao 20.900 maraka. Nepravilnosti je utvrdila služba interne revizije i kontrole Fonda PIO.

- Kod 236 korisnika prava na porodičnu penziju utvrđene su nepravilnosti, odnosno neusklađenost sa zakonom, a dodatnim kontrolama raskrinkano je navedenih 76 korisnika kojima je sa julskom penzijom obustavljena isplata - kazali su u Fondu PIO.

Objasnili su da je sporno što su korisnici porodične penzije zasnovali radni odnos ili su bili osigurani po drugom osnovu, kao što je angažman u upravnim ili nadzornim odborima ili honorarni angažman, u sklopu kojeg je poslodavac za penzionera uplaćivao plate i doprinose, što je nelegalno.

- Za sve te korisnike donijećemo rješenje o prestanku isplate, dok će za ostale kod kojih budu utvrđene druge nepravilnosti biti izvršene ispravke u matičnoj evidenciji - istakli su u Fondu PIO.

Naglasili su da broj korisnika kojima je prestala isplata nije konačan, jer filijale Banjaluka i Doboj još nisu do kraja prekontrolisale spisak sa 263 korisnika.

- Još 169 penzionera biće detaljno provjeravano - naglasili su u Fondu.

Predsjednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj kaže da ovo nisu usamljeni primjeri i da ima mnogo onih koji bi da sjede na dvije stolice.

- Mnogo je onih koji na razne načine varaju sistem. Ima čak i onih koji posle smrti roditelja nastoje da i dalje dobijaju penziju - rekao je Rakulj.

Prije nekoliko dana bez čeka su ostali penzioneri iz Trebinja, Nevesinja i Bileće. Službe Fonda PIO otkrile su da su trojica penzionera uz pomoć falsifikovane medicinske dokumentacije pokušali da dođu do većih invalidskih penzija.


Svakodnevne provjere

U Fondu PIO napominju da je svaki korisnik obavezan da im u roku od 30 dana prijavi svaku promjenu koja utiče na ostvarivanje prava na penziju.

- Puštanjem u rad novih modula i aplikacija integrisanog informacionog sistema omogućena je svakodnevna provjera svih baza podataka. Time je onemogućena prevara u postupku ostvarivanja prava, koja i ako se pojavi bude kad-tad bude otkrivena - kažu u Fondu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )