FOTO: Avaz.ba

Na dva odjeljenja Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra tokom ove godine primljene su 403 prijevremeno rođene bebe

Od ukupnog broja rođene djece u UKC RS, procenat prijevremeno rođene djece je oko 12 odsto, uzimajući u obzir činjenicu da se sve trudnice iz drugih porodilišta kod kojih se očekuje prijevremeni porod upućuju u ovu ustanovu.

– Rizicima za nastanak prijevremnog poroda su mnogobrojni i nisu u potpunosti razjašnjeni. Jedan od najčešćih su infekcije i nedovoljna funkcija posteljice. Najčešći problemi povezani sa prijevremenim rođenjem su: kašnjenje u razvoju, retinopatija povezana sa prijevremenim rođenjem, problemi u socijalizaciji, organska oboljenja sistema za varenje, srca, pluća, oštećenja sluha ili vida, mentalna retardacija, teškoće u učenju ili poremećaj pažnje, cerebralna paraliza. Naši ljekari i medicinsko osoblje svakodnevno ulažu napore  da prijevremeno rođene bebe izrastu u zdravu decu – poru7čuju iz u UKC RS.

S ciljem podizanja svijesti o prematuritetu, Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u RS „Mrvice”, u saradnji sa UKC RS,  obilježava 17. novembar –  Međunarodni dan prijevremeno rođenih beba.
Ove godine tema kampanje “Ljubičasti novembar” je prematurna retinopatija, pa je u skladu s tim pokrenuta akcija pod sloganom „Sanjam svijet, vidim svijet“, a sa motom „Ugasite mrak“.

Cilj Udruženja „Mrvice“ ove godine jeste nabavka LPC lasera i oftalmoskopa, koji će pomoći u ranoj dijagnostici određenih promjena i praćenju poremećaja, kao i adekvatnom liječenju retinopatije kod prematurusa nakon pravovremene dijagnostike.

Prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrti novorođenčadi i u razvijenim i nerazvijenim zemljama. Prijevremeno rođenom bebom se smatra svaka beba rođena prije punih 37 nedelja gestacije, koja obično ima manje od 2.500 grama na rođenju. Bebama sa vrlo niskom težinom na rođenju smatraju se bebe rođene sa manje od 1.500 grama i obično su rođene pre 32. gestacijske nedjelje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )