FOTO: pixabay / ilustracija

Ministarstvo odbrane BiH naložilo je povećanje nivoa bezbjednosti i pripravnosti zbog nedavnih prijetnji "terorističkim napadima na vojne lokacije Oružanih snaga BiH".

"Ministarstvo odbrane BiH u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima, provelo je niz mjera s ciljem zaštite osoblja, imovine i materijalno tehničkih sredstava Oružanih snaga BiH", saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

U saopštenju se navodi da je javnost već informisana o prijetnjama i riziku od terorističkih napada, a posebna pažnja se posvećuje mogućim upotrebama dronova u tim napadima.

"Zakonom je strogo zabranjeno letenje dronovima iznad vojnih objekata i zona OS BiH bez prethodnog odobrenja Ministarstva odbrane. Letovi dronovima iznad vojnih lokacija, kao i letovi na horizontalnoj udaljenosti manjoj od 500 metara, regulisani su nadležnim zakonima i pravilnicima, te svaki takav let bez dozvole predstavlja kršenje sigurnosnih procedura", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje i to da je u posljednje vrijeme primjećeno povećano prisustvo dronova iznad vojnih lokacija OS biH, što je povećalo sigurnosni rizik te da je Ministarstvo odbrane u stalnom kontaktu sa agencijama za sprovođenje zakona, kao i sa međunarodnim partnerima koji su upoznati sa prijetnjama i neovlaštenim letovima dronova.

"U cilju zaštite vojnih objekata, primjenjuju se različite sigurnosne mjere i procedure, uključujući sigurnosne protokole za reagovanje na neovlaštene upade, osmatranje i snimanje vojnih lokacija", navedeno je u saopštenju u kojem se dodaje da mjere imaju za cilj ne samo zaštitu pripadnika OS BiH, nego i širu bezbjednost građana BiH.

"Ministarstvo ozbiljno shvata bilo kakvu prijetnju, uključujući mogućnost terorističkog napada uz upotrebu dronova, te će nastaviti preduzimati sve potrebne mjere i radnje kako bi se osigurala puna zaštita vojne infrastrukture i sigurnost građana Bosne i Hercegovine", ističe se u saopštenju Ministarstva odbrane BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )