FOTO: null

U Gradskoj upravi Bijeljine danas je održan prijem za delegaciju proslavljenog Hora „Srbadija“ koji je na Međunarodnom horskom takmičenju u Italiji osvojio dvije srebrne medalje u konkurenciji 40 horova iz svijeta, od kojih su većina profesionalni horovi.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je na prijemu da je Hor "Srbadija" brend grada i Republike Srpske koji je skupštinskom odlukom proglašen za udruženje od posebnog interesa za lokalnu zajednicu. 

Ovom prilikom on je uručio "Srbadiji" nagradu od 5.000 KM koja će poslužiti za finansiranje novih nastupa hora na međunarodnoj sceni. 

Dirigent "Srbadije" Desanka Trakilović je istakla da je ponosna na hiljade djece koja su u proteklih 16 godina na međunarodnoj sceni sa ovim horom proslavila srpsku kulturu, Bijeljinu i Republiku Srpsku u svijetu. 

Predsjednik društva "Srbadija" Stevan Čukić rekao je novinarima da je ovo jedino udruženje u Republici Srpskoj i BiH koje je osvojilo i olimpijsko zlato. 

"Zahvaljujući kvalitetu, požrtvovanosti dirigenata i članova hora i osvojenim nagradama `Srbadija` je svojim radom zaslužili da se na svakom međunarodnom takmičenju pojavljuje u direktnim finalnim takmičenjima", dodao je Čukić. 

On kaže da je zbog tih rezultata na takmičenju u Italiji koje je održano u martu "Srbadiji" ukazana čast da učestvuje na svečanom otvaranju festivala, na kojem su izveli program od 20 minuta i predstavili se prvenstveno muzikom domaćih kompozitora, ali i popularnom horskom muzikom. 

Čukić je rekao da je "Srbadija" najbolje rangirani hor sa područja bivše Jugoslavije i trenutno je na 20. mjestu svjetske rang liste kada je riječ o izvođenju tradicionalne muzike, a na "top 1000" listi među horovima u svijetu zauzimaju stoto mjesto.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )