FOTO: null

Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH ne predviđa sudije koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, već bi Ustavni sud imao devet sudija, tri birana iz Republike Srpske i šest iz Federacije BiH, istakao je član Radne grupe za izradu prijedlo

Novaković je pojasnio da ovaj zakon predviđa i zaštitni mehanizam tako da za svaku odluku mora glasati barem jedan sudija iz svakog od tri konstitutivna naroda.

On smatra da zakon sadrži sve odredbe koje se nalaze u Ustavu BiH, odnosno ne sadrži nijednu odredbu suprotnu ustavnim odredbama.

Nakon sastanka Radne grupe, Novaković je rekao novinarima u Banjaluci da je Radna grupa završila tekst zakona o Ustavnom sudu BiH i sada slijedi njegovo upućivanje u parlamentranu proceduru.

"Čeka nas najteži posao da bi se ovaj zakon usvojio. Jedno je sigurno - odgovornost za budućnost BiH imaju oni najbrojniji, a to su bošnjačke partije, te je za očekivati da se možemo dogovarati i naći zajednička rješenja", dodao je Novaković.

On očekuje da će se na kraju procesa, ipak, naći prihvatljivo rješenje za sve, jer će u protivnom nastati ozbiljan problem i sumnja na samo u odluke Ustavnog suda BiH, već i sve druge koje se donose na nivou BiH, a u kojima učestvuju stranci.

"Smatram da smo napravili dobar zakon koji nije ni protiv koga, već je za sve narode i građane BiH. Napravili smo zakon koji u budućnosti treba da onemogući majorizaciju većine nad manjinom i obrnuto. Napravili smo zakon koji bi trebalo u narednih 120 dana da dobije ili ne dobije podršku Parlamentrane skupštine BiH. Prema mom mišljenju, ovaj zakon zaslužuje da dobije podršku parlamenta", naglasio je Novaković.

On smatra da je nerealno da se zakon nađe u proceduri 10. decembra i dodao da bi trebalo da ide u redovnu parlamentarnu proceduru, bar što se tiče Radne grupe.

Član Radne grupe za izradu prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH Željko Mirjanić rekao je da je radna grupa završila svoj posao, a rezultat je pravno korektan tekst, dosljedno pravno-tehnički izveden.

"U zakonu tražimo da nema stranih sudija, da BiH kao suverena zemlja treba da imenuje svoje sudije", istakao je Mirjanić i dodao da je zakon urađen konsenzusom.

Član Radne grupe za izradu prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH Perica Bundalo rekao je da će radni materijal zakona nakon potpisivanja političkih lidera, biti upućen svim poslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH iz Republike Srpske i očekuje se njihov jedinstven prijedlog koji onda treba da uđe u proceduru.

Zvaničnici Srpske saglasili su se da treba pripremiti zakon o Ustavnom sudu BiH iz čijeg sastava bi bili eliminisani stranci.

Ova odluka donesena je nakon što je Ustavni sud BiH 26. novembra utvrdio da član 3b Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH. Osporeni član predviđa da je 9. januar - Dan Republike.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )