FOTO: null

Administracija na nivou BiH imaće u 2017. na raspolaganju 950 miliona maraka. što je nepromijenjen iznos već nekoliko godina, ali će više novca otići u džepove armije zaposlenih, za automobile i za budžetsku rezervu. za kojom najviši zvaničnici posežu po

Prijedlog budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH, koji je dobio zeleno svjetlo Predsjedništva BiH, stigao je u Parlament, a poslanici će uskoro dati svoj sud o planiranim prihodima i rashodima.

Prema prijedlogu, koji je u posjedu "Glasa Srpske", više novca biće na računima 45 budžetskih korisnika. Povećanje se kreće od nekoliko hiljada do nekoliko miliona maraka, a najveću finansijsku injekciju dobiće Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH, čiji je budžet povećan za oko tri miliona, te Ministarstvo inostranih poslova, koje bi trebalo da dobije 1,14 miliona više nego ove godine.

Najveći rez u kasi napravljen je u Ministarstvu odbrane, koje je rekorder u potrošnji, a budžet im je skresan za više od pet miliona KM. Centralnoj izbornoj komisiji budžet je smanjen 3,8 miliona, Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka 3,32 miliona, a Agenciji za istrage i zaštitu 1,36 miliona maraka.

Budžetske projekcije ukazuju na to da bi broj zaposlenih do kraja iduće godine mogao premašiti 23.000. Na kraju juna ove godine u institucijama BiH radile su 22.652 osobe. U džepovima armije zaposlenih, na osnovu bruto plata i naknada, iduće godine trebalo bi da završe 550,62 miliona, odnosno 5,8 miliona više nego ove godine. Ključni razlog za to je novi pravilnik o izmjenama koeficijenata za obračun plata, dodaci na platu i zapošljavanje u nekoliko institucija. Povećanje će posebno biti izraženo kod Obavještajno-bezbjednosne agencije, Ministarstva odbrane, Uprave za indirektno oporezivanje i Ustavnog suda BiH. Manje novca za plate i naknade imaće 17 institucija.

Za razliku od plata i naknada, institucije su dobile manje novca za naknade troškova zaposlenih. Na toj stavci je planirano 117,45 miliona KM, odnosno 4,12 miliona manje i to mahom zbog manje jubilarnih nagrada kod Ministarstva odbrane i smanjenja naknada za smještaj i odvojeni život kod nekih institucija.

Štednje neće biti na materijalnim troškovima, za koje je predviđeno 181,48 miliona, odnosno 5,12 miliona KM više nego ove godine. Za nabavku opreme je predviđeno 26,67 miliona, odnosno gotovo milion više, a nova vozila stižu na parkinge Ministarstva odbrane, Obavještajno-bezbjednosne agencije, Granične policije, Agencije za istrage i zaštitu, Uprave za indirektno oporezivanje i još nekih institucija.

Za hronični problem sa pravosnažnim sudskim presudama nije pronađen lijek, jer je iznos sa ovogodišnjih pet miliona podignut na 8,5 miliona. Budžetska rezerva, koja bi trebalo da služi za vanredne troškove, ali mahom odlazi za potpuno druge stvari, povećana je sa ovogodišnjih 0,95 miliona na 3,48 miliona KM. Na članarinama u međunarodnim organizacijama ušteđeno je oko milion KM i za njih je planirano 5,29 miliona.

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH i član Komisije za finansije i budžet Dragutin Rodić kaže da je, iako je okvir ostao isti, problem unutrašnja struktura budžeta.

- Do sada je budžet institucija usvajan po hitnom postupku, tako da nije bilo moguće reagovati. Vidjećemo da li će ovaj put biti u dva koraka, a ako ne budu ispoštovane naše ideje, koje mi kao opozicija imamo, teško da to možemo podržati. Pod lupom posebno mora biti budžetska rezerva. Razmatrali smo izvještaje o trošenju tih sredstava i lično sam bio protiv, jer je veliki dio novca nadležni dodjeljuju bez uvida i netranspararentno - rekao je Rodić.

Dug

Za servisiranje spoljnog duga predviđena je 1,01 milijarda KM. To je za 240,51 milion više nego što je planirano ovogodišnjim budžetom.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )