FOTO: furaj.ba

U zagrebačkoj bolnici Rebro, prije sedam godina, 21. januara 2015. godine, umro je sarajevski kantautor Kemal Monteno.

Rođen je 17. septembra 1948. godine u Sarajevu, a posljednjih petnaestak godina svog života živio je u Zagrebu.

Njegov otac bio je italijanski vojnik koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata došao u Sarajevo i zaljubio se u Kemalovu majku, a zbog te je ljubavi odlučio ostati u novoj domovini.
 
Zbog italijanskog prezimena otac je želio da sin ima bosansko ime, a upravo ta bosansko-italijanska podjela osim u nazivu uticala je i na Montenov stvaralački rad. S mediteranskim stihom i bosanskom dušom koju je unio u svoje pjesme, Monteno je stvorio svoj muzički izražaj koji ga je pratio tokom više od 40 godina karijere.
 
Ljubavne pjesme bile su njegov nepresušan izvor i njegova iskrena ispovijest u kojoj je opisivao životne situacije u kojima su se našli on ili njemu bliski ljudi. Ljubavnu priču svojih roditelja opjevao je u pjesmi Šta je život, po kojoj je nazvao svoj zadnji album. U svojim šansonama se rijetko ponavljao, a svoj vrhunski kantautorski rukopis dokazivao je vještim pretapanjem ljubavnog motiva u jednostavan izraz s mediteranskim šarmom italijanske kancone.Svoju bogatu karijeru počeo je u drugoj polovini 60-ih, tačnije 1967. godine nastupom na festivalu Vaš šlager sezone s pjesmom Lidija koja je osvojila prvu nagradu. Već nakon prvog nastupa bilo je jasno da je publika, a posebno njen ženski dio, dobila novog miljenika.
 
Ovom festivalu Monteno je ostao vjeran i idućih godina, a za njega je napisao neke od svojih najljepših šansona poput Zemljo moja (1977.) i Sarajevo, ljubavi moja (1976.) koju je otpjevao na 10. jubilarnom Šlageru sezone.

Pjesma je postala svojevrsna himna njegovom rodnom gradu i bila je nezaobilazan dio njegovog repertoara.
 
Kemal Monteno je obilježio 70-e svojim brojnim antologijskim pjesmama Sviraj mi o njoj, Laž, Putovanja, Adrijana, a osim Šlagera sezone Montena su često mogli vidjeti na Opatijskom i Zagrebačkom festivalu na kojima je redovno osvajao nagrade publike i žirija, a njegovi albumi prodavani su u zlatnim i platinastim izdanjima.

Kompilaciju Moje najdraže pjesme (1985.) te albume Romantična priča (1986.) i Kako da te zaboravim (1987.) objavio je za izdavačku kuću Diskoton, a potom je uslijedila diskografska pauza koju prekida 1992. kompilacijom Pjesme zaljubljenika u izdanju Croatia Records.
 
Ratna događanja 90-ih zatekla su ga u Sarajevu iz kojeg u početku nije mogao izaći, a potom kao i njegovi prijatelji nije htio izaći. U to vrijeme nije napisao nijednu pjesmu, ali je otpjevao pjesmu Pismo prijatelju, autora Zlatana Arslanagića i Zlatana Fazlića koju ju publika preimenovala u Da ti roknu samo dvije.
 
Radilo se o staroj ljubavnoj pjesmi koju su spomenuta dvojica autora nadopisali, a video spot je snimljen na stepenicama ispred tada popularnog okupljališta, kafane Fis u koju su zalazili Davorin Popović, Mirza Delibašić te ostale poznate osobe iz Sarajeva.
 
Godine 1995. Monteno ipak prihvata poziv brojnih zabrinutih kolega iz Zagreba, ponajprije Arsena Dedića i Gabi Novak i sa porodicom seli u Zagreb. Te iste godine održao je koncerte u Lisinskom i to sedam dana za redom.
 
Godine 2000. Croatia Records objavljuje album Hvala svima (Kemo i prijatelji) na kojem se nalaze pjesme koje je otpjevao u duetu s Oliverom Dragojevićem, Arsenom Dedićem, Radom Šerbedžijom, grupom Crvena jabuka, Danijelom Martinović, Gabi Novak, Fuadom Backovićem, Terezom Kesovijom i Borisom Novkovićem.
 
Iako se radi o njegovim najboljim pjesmama u kojima je svaki od navedenih pjevača dao svoj lični stih, pjesma Ovako ne mogu dalje sa Danijelom Martinović je ostvarila nevjerovatan uspjeh.Kemal Monteno bio je jedan od rijetkih izvođača koji se mogao pohvaliti da je gotovo svaki njegov duet postao hit.
 
Napisao je brojne pjesme i za svoje kolege Arsena Dedića, Zdravka Čolića, Olivera Dragojevića, Terezu Kesoviju, Gabi Novak, Nedu Ukraden, Dražena Žerića i mnoge druge, a često su upravo njegove pjesme bile zaslužne za uspjeh njegovih kolega.
 
Sredinom devedesetih nastupao je na Radijskom festivalu, a potom i na Festivalu dalmatinske šansone u Šibeniku. Na Melodijama Mostara 2003. nastupio je sa Paulom Jusić i pjesmom Nakon toliko godina koja je osvojila Grand prix, a ista je na 10. festivalu melodije Mostara proglašena „Pjesmom decenije“. Njegov sledeći album Dunje i kolači nazvan je prema pjesmi koju je otpjevao s tada popularnom grupom Divas, a objavljen je 2004. godine.
 
Krajem 2012. u sarajevskoj Zetri obilježio je više od 40 godina karijere, a na koncertu uz njega su nastupali Goran Bregović, Zdravko Čolić, Oliver Dragojević, Dino Merlin, Severina, Dražen Žerić Žera, Rade Šerbedžija i Hanka Paldum.
 
Njegov zadnji studijski album Šta je život na tržištu je od 2013, a pjesme Jesen je, Malo mir, malo rat uz naslovnu pjesmu koja se gotovo odmah nametnula kao hit i dalje su dio radijskog i tv etera.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )