FOTO: null

U Bijeljini je do sada prijavljeno 25 oboljelih od gripa što je uobičajeno za ovo doba godine, potvrđeno je Srni u Higijensko-epidemiološkoj službi gradskog Doma zdravlja.

Epidemiolozi upozoravaju da je sezona gripa na ovom području aktuelna od januara do aprila, a vakcinisanje stanovništva protiv sezonskog gripa traje od kraja oktobra. 

Prema podacima Doma zdravlja, do sada je protiv sezonskog gripa vakcinisano više od 2.000 stanovnika Bijeljine. 

Cijena ove vakcine je 22 KM, a pravo na besplatnu vakcinu protiv sezonskog gripa imaju pacijenti koji su na hemodijalizi, primaju hemioterapiju, pacijenti koji su imali operaciju na otvorenom srcu, oboljeli od AIDS-a, kao i ratni vojni invalidi i članovi porodica poginulih boraca. 

Epidemiolozi podsjećaju da je osoba koja je primila vakcinu zaštićena tek nakon dvije do tri sedmice od vakcinisanja, koliko je potrebno da se razvije imunitet. 

Epidemija malih boginja koja je u Bijeljini prijavljena 28. oktobra još traje i trenutno je infektivno 50 lica. 

Od početka epidemije u gradu je vanredno vakcinisano više od 500 lica mlađih od 19 godina jer je vakcinacija protiv malih boginja, ili morbila, najbolja zaštita od ovog zaraznog oboljenja. 

Ova vakcina je besplatna, a prema procjeni Doma zdravlja, u bijeljinskoj regiji se za oko 1.000 ljudi ne zna da li su vakcinisani protiv morbila.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )