FOTO: facebook

U želji da se unaprijedi proizvodnja stočne hrane na travnjacima i livadama poduzimaju se razne tehničke i agrotehničke mjere, a prva u nizu agrotehničkih mjera je đubrenje.

Travnjačke površine predstavljaju vrijedne krmne resurse za stočarsku proizvodnju zbog čega je uz ekološki izražen i njihov ekonomski značaj. U želji da se unaprijedi proizvodnja stočne hrane na travnjacima i livadama poduzimaju se razne tehničke i agrotehničke mjere, a prva u nizu agrotehničkih mjera je đubrenje.

Radi dovođenja travnjaka u što bolju kondiciju i osiguravanja kvalitetne krme u narednoj godini gnojidbu je potrebno započeti već krajem ljeta ili početkom jeseni. Taj period je optimalan zbog povoljnog sadržaja vlage potrebne da se granule đubriva otope i iz njih se oslobode hraniva koja će usvojiti korijen biljke. Usvojena hraniva biljkama su neophodna radi lakšeg preživljavanja nepovoljnih zimskih uvjeta, ali i radi stvaranja zalihe hraniva koja će se iskoristiti za brži proljetni porast zelene mase u narednoj sezoni.

Značajna uloga kalijuma i fosfora u đubrenju travnjaka

Karakteristika đubriva koja se primjenjuju za đubrenje travnjaka prije zime je pojačan sadržaj kalijuma i fosfora, a nizak sadržaj azota.

Kalij je hranivo koje biljke zahtijevaju u znatnoj količini jer je upravo on specifični aktivator enzima i elektrolita čime zauzima ključnu ulogu u fotosintezi, transportu asimilata, metabolizmu azota i procesima skladištenja rezervnih tvari. Također je važan jer pospješuje otpornost i tolerantnost biljaka na patogene kao i na stresne vremenske prilike kojima su travnjaci i livade izloženi tokom zimskog perioda.

Ništa manje važno i potrebno hranivo u prihrani travnjaka i livada pred zimu je fosfor. Njegova nezamjenjiva uloga u procesu tvorbe bjelančevina, te jačanju podzemnog sustava korijena i rizoma čine ga neizostavnim hranivom u prihrani pred zimu.

Petrohemijine formulacije za prihranu pred zimu

Formulacija đubriva koja u svom sastavu ima omjer hraniva koji je čini odličnim izborom za prihranu pred zimu je kompleksno gnojivo NPK 7-20-30. Đubrivo je to proizvedeno korištenjem prirodnih sirovina obrađenih tehnološkim postupcima, te je nakon sušenja i granulacije dobiveno kruto đubrivo čija svaka granula sadrži isti omjer deklariranih hraniva. NPK 7-20-30 sadrži: 7% azota u amonijskom obliku, 20% fosfora topivog u vodi i citratu i 30% kalijuma u obliku kalijumovog hlorida.

Za prihranu travnjaka pred zimu primjenjuje se 300 do 400 kg/ha NPK 7-20-30. Ako se ova gnojidba preskoči, iduće godine se može očekivati slabiji porast trave uz slabije nabusavanje, a i obnavljanje tratine nakon košnje znatno duže traje. Takvi travnjaci imaju nisku pokrovnost i daju niže prinose.

Izuzetak su travnjaci i livade zasnovane na laganim tlima gdje postoji opasnost da će doći do odnošenja ili ispiranja hraniva tijekom zime pa se preporučuje prihranu s NPK 7-20-30 obaviti rano u proljeće.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )