FOTO: null

Kratki dokumentarni film „Zatvorska molitva“, u produkciji kompanije Adria Media Group, reditelja Miljana Gogića, dobitnik je Zlatnog viteza na 25. međunarodnom festivalu na Krimu.

Zatvorska molitva je nesvakidašnja priča iz zatvora u Nišu. Priča o osuđenicima koji su sedam godina predano radili na obnovi zatvorske crkve, koju je još 1934. godine podigao kralj Aleksandar I Karađorđević.

Ovo je priča o ljudima, veri i pokajanju.

Posle Drugog svetskog rata crkva u niškom zatvorskom kompleksu decenijama je služila za sve, osim za ono za šta je predodređena. Čak je jedno vreme u njoj bila smeštena i kuhinja.

Pre sedam godina počinje neverovatna akcija: osuđenici, strip-crtači, tatu majstori obnovili su crkvu i oslikali freske na njenim zidovima, uz "svoje molitve i tihu borbu", kako vole da kažu.

Novi život crkvi dale su ruke više od 400 osuđenika, od kojih mnogi nisu bili pravoslavne veroispovesti.

Lica ljudi surovih životnih priča i pokajanje koje osećaju kad srpski patrijarh Irinej osveštava njihovu skoro završenu bogomolju govori više od reči.

Naš prvi kratkometražni dokumentarni film traje 19 minuta, a potpisuju ga: reditelj, scenarista i producent Miljan Gogić; snimatelji Antonije Vulović i Vladimir Žujko; organizator i urednik Anđela Popović. Montažu filma uradio je Branko Maksimović, a postprodukciju slike Ivan Tanasković. Muzikom su film obogatili Svetislav Božić, Mihajlo Radović i Miloš Punišić. Postprodukciju zvuka uradio je Branko Topalović

Proizvodnja: Adria Media Group (2016)

Scenario i režija: Miljan Gogić 

Snimatelji: Antonije Vulović i Vladimir Žujko

Organizator i urednik: Anđela Popović

Montaža: Branko Maksimović

Postprodukcija slike: Ivan Tanasković

Muzika: Svetislav Božić, Mihajlo Radović i Miloš Punišić

Postprodukcija zvuka: Branko Topalović

Na festivalu su prikazani filmovi iz 20. zemalja. 

Ostale nagrade dobili su, kako saopštava Film i ton iz Beograda, koji je suorganizator festivala: 

Dugometraži dokumentarni film: Zlatni vitez za film Denisa Bojića "Djeca" (Republika Srpska), Snježana Brezo je dobila nagradu "Aleksandar Sideljnikov", za najbolju režiju za film "Dah života". (Republika Srpska).

Bronzani vitez dobio je film Gorana Radovanovica "Enklava", u kategoriji igranih filmova.  

Nebojša Glogovac je dobio nagradu za najbolju mušku ulogu drugog plana u filmu "Enklava".

Diplomu "Zlatni vitez", dobio je animirani film "Jednom u Podunavlju" Miroslava Jelića.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )