FOTO: null

Dvije decenije nakon završetka rata trebale bi biti vremenski interval u kojem su mnoge stvari na izgradnji humanog i funkcionalnog društva riješene. Vlasti koje su dolazile i odlazile redom su se zaklinjale na vraćanje duga poginulim borcima, a koliko je

Skromna nedovršena kuća u Osječanima kod Doboja dom je Dušanke Čakarević, majke poginulog borca VRS.

Njen sin Nebojša poginuo je sa samo 18 godina, a četiri godine kasnije umro joj je i muž. Želeći da živi u svom rodnom selu, odlučuje se da kupi plac i napravi kuću.

Dušanka je kuću sagradila dižući kredite, a do danas niti su krediti vraćeni niti je kuća dovršena.

U neomalterisanoj kući bez razvedene struje i pitke vode, sa zidovima prekrivenim papirom, napravila je sebi pravi mali muzej uspomena na svog sina Nebojšu, nosioca ordena majora Milana Tepića.

“Jedino moje dijete, poginulo je na izvršenju borbenog zadatka na Srpskoj Brci. Bio je veoma mlad, 18 godina jedan mjesec i devet dana imao je kad je poginuo od granate sa još jednim dječakom, saborcem iz Kostajnice”, priča Dušanka.

U svojoj kući Dušanka se do danas nije uspjela ugrijati, jer ne može zagrijati neomalterisane zidove. Ipak bi, kaže, bilo lakše da joj je toplije u kući u ovim danima koje provodi čitanjem bezborj puta čitanih tekstova o svom Nebojši i bezbroj puta gledanih fotografija.

Na istočnom zidu ikone, a na južnom sve ono što je sjeća na sina. Od prve i posljednje obuće koju je nosio, preko gitare do odlikovanja i zastave.

“Bolno je, ali živim s tim. Svako malo ja to sve pregledam i dok sam sa tim slikama, sa Nešinom gitarom koju svake godine za njegov rođendan uzme neko od njegovih drugova i zasvira. To mi daje snage. Znam zbog koga je ta patnja, nije mi teška bol, znam zbog koga je nosim. Sin, ponos je bio”, dodaje hrabra majka.

Sa svime što je Dušanku snašlo, teško je živjeti. Gubitak najvoljenijih ne može se nadoknaditi, ali opet kaže da je srećna i ponosna jer je za tih 18 godina, jedan mjesec i devet dana vrijedilo živjeti.

Telefon: Dušanka Čakarević +387 66 608 852

Žiro račun za uplate u BiH: MF banka a.d. Banja Luka - 572 2560000 163177

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )