FOTO: InfoBijeljina

BIJELJINA - Prevoznici iz Republike Srpske i špediteri na carinskom terminalu Rača današnjim jednočasovnim protestom su izrazili nezadovoljstvo namjerom Uprave za indirektno oporezivanje /UO/ BiH da ukine ovaj terminal i zatražili domaćinski odnos prema Rači, gdje ova uprava godišnje ubire prihod od tri miliona KM.

Predsjednik Udruženja prevoznika Republike Srpske Nikola Grbić rekao je novinarima da uslovi na carinskom terminalu u Rači jesu katastrofalni jer UIO godinama u njegovo održavanje nije uložila ni fening. 

"U EU se radi na ukidanju terminala, a naša UIO pokušava da nametne nove terminale, čime će špediteri da izgube posao, a prevoznici da čekaju na carinjenje robe. To je van pameti", ocijenio je Grbić. 

On je poručio da prevoznici i špediteri na Rači ne žele premještanje na neki privatni terminal i takvu namjeru UIO nazvao nepromišljenom. 

Sa današnjeg mirnog protesta upućen je poziv UIO na dogovor i budući domaćinski odnos prema carinskom terminalu u Rači, a, ukoliko to ne bude ispoštovano, Grbić je najavio organizovanje blokada. 

Prema njegovim riječima, špediteri na Rači godišnje urade 60.000 carinskih deklaracija, a na ovaj terminal staje više od 200 kamiona. 

Špediteri su na protestu upozorili da bi sporovođenje namjere UIO izazvalo povećanje troškova njihovog rada, vjerovatno i otpuštanje radnika, ali i rast troškova prevoznicima i uvoznicima. 

Slobodan Zarić radi na poslovima špedicije više od 20 godina i tvrdi da je namjera UIO nepojmljiva i suprotna globalnoj težnji da se smanje troškovi poslovanja i ubrza protok robe i kapitala. 

"Do sada se u Rači vršilo carinjenje i roba je išla pravo na istovar, a sa ovim što UIO planira dodaje se još jedan segment u procesu carinjenja robe, i to razvlačenje poskupljuje troškove špediterima, prevoznicima i privredi koja se sa ovakvim postupcima neće razvijati", naveo je Zarić. 

Portparol UIO Ratko Kovačević u saopštenju potvrđuje da je u UIO primiljen zahtjev špeditera koji posluju u Carinskoj ispostavi Bijeljina za održavanje sastanka i najavljuje da će u narednim danima organizovati taj susret kada će biti saslušani njihovi prijedlozi. 

On ističe da zato nisu potrebne blokade.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )