FOTO: nezavisne

Mnogo sjedenja, uprkos vježbanju, povećava rizik od smrtnosti od posljedica 13 bolesti, pokazuje istraživanje.

Rezultati istraživanja američkog Udruženja oboljelih od raka pokazuju kako osobe koje sjede šest ili više sati dnevno, imaju 19 odsto više rizika od prijevremene smrti, od ljudi koji sjede manje od tri sata.

Mnogo sjedenja može uzrokovati veći rizik smrtnosti od bolesti raka, srčanih problema, moždanog udara, dijabetesa, problema s plućima i jetrom, čirom, Parkinsonovom, Alzhaimerovom bolešću i drugim.

Istraživanjem je obuhvaćeno 128.000 žena i muškaraca. Na početku studije nije bilo osoba koje su patile od većih hroničnih oboljenja. Tokom perioda praćenja o 21 godine, umrlo je skoro 49.000 ljudi.

Alpa Patel, koja je predvodila istraživanje, izjavila je kako mnogo sjedenja za deset odsto povećava rizik od umiranja od raka, a problemi povezani s mišićno-koštanim sistemom veći su za 60 odsto.

"Koliko malo sjedite, toliko je to dobro za vas", rekla je Patel koja je kazala kako stajanje dvije minute ili aktivnost koja ne iziskuje veliki fizički napor nakon sat vremena sjedenja može doprinijeti poboljšanju holesterola, šećera u krvi i krvnom pritisku.

Rezultati istraživanja objavljeni su u listu "American Journal of Epidemiology“.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )