FOTO: null

Timovi Centra za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga /HISPA/ Doma zdravlja Bijeljina danas obavljaju preventivne preglede zainteresovanih stanovnika, a cilj je da se korisnicima usluga još više približi ono što radi ovaj centar.

"Reč je o načinima sprečavanja, odnosno prevencije infarkta i šloga, pravovremeno i efikasno identifikovanje, te lečenje i dugoročno praćenje bolesnika sa povišenim kardiovaskularnim rizikom", rekao je novinarima načelnik Centra za hipertenziju Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje Nebojša Tasić. 

On je istakao da je ovaj centar u Bijeljini potpuno opremljen, a osoblje Doma zdravlja Bijeljina je prošlo svu potrebnu obuku na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje. 

"Mi ovde identifikujemo bolesnike koji imaju veliku verovatnoću da dobiju infarkt miokarda i šlog, kao i bolesnike koji imaju malignu, rezistentnu i neregulisanu hipertenziju", rekao je Tasić. 

On je naglasio da ti bolesnici zahtijevaju poseban individualizovan program praćenja i liječenja. 

"S druge strane, lekari u HISPA centrima, pa tako i u Domu zdravlja Bijeljina, edukovani su, motivisani i spremni da na adekvatan način odgovore najznačajnijim medicinskim izazovima i da naučnim radom doprinesu daljem lečenju kardiovaskularnih bolesti", rekao je Tasić. 

On je istakao da je Dom zdravlja Bijeljina potpuno opremljen da sprovodi sve najsavremenije dijagnostičke procedure iz ove oblasti. 

"HISPA teži da se, uz aktivnu saradnju lekara različitih specijalnosti, pacijent najkvalitetnije leči u domicilnoj zdravstvenoj ustanovi", dodao je Tasić. 

Doktor u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Bijeljina Slavko Jović apelovao je da stanovništvo posebno bude oprezno zbog vremenskih prilika ovih dana. 

"Prethodnih dana smo se susretali sa ekstremno visokim temperaturama vazduha, a već danas najavljuju promjenu vremenskih prilika i temperature ispod 20 stepeni za dane vikenda. Sve to izuzetno nepovoljno utiče na bolesnike sa hipertenzijom, a može da izazove probleme i kod onih koji nisu imali tegobe ovog tipa", rekao je Jović. 

On je naglasio da je neophodno redovno kontrolisati krvni pritisak i svoje aktivnost prilagođavati temperaturnim prilikama. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )