FOTO: null

Kao nastavak dosadašnjih aktivnosti na pronalazku uzroka, liječenju i prevenciji balkanske endemske nefropatije, danas su obavljeni preventivni pregledi pacijenata koji spadaju u rizične grupe za oboljevanje od ove bolesti.

Kao i do sada, zaposleni Doma zdravlja Bijeljina u saradnji sa osobljem  Medicinskih fakulteta iz Beograda i Foče, obavili su potrebne fizikalne i dijagnostičke preglede neophodnih za rano otkrivanje endemske nefropatije.

"U razvijenim zemljama, kriza se planira i tada se ulaže u zdravstvo. Kada se treba štediti u zdravstvu, tada se mora ulagati u primarnu zdravstvenu zaštitu, tačnije u prevenciju zdravlja. To je upravo ono što Dom zdravlja Bijeljina, u saradnji sa Medicinskim fakultetima u Beogradu i Foči, danas radi na teritoriji Grada Bijeljina a to je prevencija balkanske endemske nefropatije. Pacijenti iz rizičnih grupa se pozivaju na kontorlne preglede koje obavlja osoblje Doma zdravlja Bijlejina i profesori pomenutih medicinskih fakulteta. Pregledom je obuhvaćen fizikalni pregled, ultrazvučni pregled i laboratorijska dijagnostika. Obuhvaćeni su svi  pacijenti sa ovog područija koji spadaju u rizične grupe a koji su registrovani u Domu zdravlja Bijlejina. Plan je da se ova akcija nastavi i u budućem periodu", rekao je direktor Doma zdravlja Bijlejina, doc. dr Zlatko Maksimović

Prof. dr Ljubica Đukanović, profesor sa Medicinskog fakulteta Beograd i Medicinskog fakulteta Foča, izjavila je sledeće: "Ovo je šesta godina kako Medicinski fakultet u saradnji sa Domom zdravlja Bijlejina radi sistematske preglede stanovnika semberskih sela. Dosadašnja istraživanja pokazala su dvije karakteristike, prvo da endemska nefropatija i dalje postoji i drugo da stanovnici oboljevaju i od drugih bosleti bubrega prije svega dijabetesne nefropatije vezane za šećernu bolest. Nakon velikih istraživanja uzročnika endemske nefropatije 70tih i 80tih godina i pauze koja je trajala više od 10 godina, od 2000. godine je ponovo počelo istraživanje vezano za endemsku nefropatiju. O epidemiologiji ove bolesti se sve više zna, gdje se nalazi, gdje nastaje, ko oboljeva od nje ali se još uvjek ne zna uzrok bolesti. Postoje dvije teorije o nastanku bosleti, jedna da je posledica nekih biljnih toksina, a drugo da je to dejstvo mikotoksina, tj toksina gljivica, ali jedino što se sigurno zna da je to porodična bolest. Bolest se teško prepoznaje, jer je bolest sporog toka i nema nikakvih tegoba i može se otkriti upravo ovakvim sistematskim i redovnim pregledima i navrijeme i uspješno liječiti."

Ova akcija je izazvala veliko zadovoljstvo među pacijentima koji su bili na današnjim preventivnim sistematskim pregledima, naročito što se obavljaju u njihovoj blizini i što su besplatni.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )