FOTO: null

Podignuta krivična prijava protiv Agencije za bankarstvo RS

Udruženje za zaštitu žiranata BiH podnelo je krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH, ovaj put protiv Agencije za bankarstvo RS, Banke Srpske u likvidaciji i Bobar banke u likvidaciji, zbog niza propusta u radu i krivičnih dela na štetu žiranata.

Direktan povod za krivičnu prijavu, kažu u Udruženju, bilo je rešenje Agencije za bankarstvo RS, po kojem je bankama naloženo da, mimo sudske odluke, blokiraju tekuće račune hiljadama žiranata u BiH, kako bi se naplatili krediti koje su odobrile propale banke.

- Agencija se veoma neodgovorno ponela. U jednom trenutku je u ulozi potčinjenog likvidacionim upravnicima Bobar i Srpske banke. Kad je dobila od likvidacionih upravnika spisak žiranata kojima treba blokirati račune, Agencija je izdala rešenje i stavila se u ulogu nadređenog svim bankama. Neverovatno ponašanje organa koji bi trebalo da kontroliše sprovođenje Zakona o bankama. Otuda i naša tužba - kaže Mika Nikić, član UO Udruženja za zaštitu žiranata u BiH.

Žiranti su zatečeni ponašanjem rukovodstva Bobar banke i Banke Srpske, koji su bez sudskih presuda počeli da naplaćuju sporne kredite od žiranata.

- Nadamo se da postoji bar jedan sudija i bar jedan tužilac u ovoj zemlji, koji ima hrabrosti da postupi po zakonu kad su žiranti u pitanju. Mi smo prikupili dokaze o krivičnim delima koje su činile banke. Ima kredita u kojima su prilikom dodele, banka i dužnik u prevari žiranta počinili i po deset krivičnih dela - kaže Miroslava Jerinić Đukić iz Doboja.

S blokadom računa u banci suočila se i prevareni žirant Dara Panić iz Doboja, sada penzionerka, a nekada uvažena medicinska sestra u Dobojskoj bolnici:

- Nekadašnja poznanica, pa i prijateljica, molila me u mojoj kući da joj na 10.000 maraka budem žirant. Prihvatila sam, a kasnije saznala da je sa bankarima u banci preinačila taj iznos na 25.000 maraka.

BANKE SAUČESNICI

NAJVIŠE prevarenih žiranata je iz Šamca, Modriče, Dervente, Doboja i Broda. Na tom području samo šest porodica je diglo 140 kredita u iznosu od oko milion evra i tako prevarile 250 žiranata koji su uglavnom, njihovi rođaci, prijatelji i kumovi. Banke su bile direktni saučesnici u kriminalu, koje su radile zajedno sa tim porodicama, a Agencije za bankarstvo RS i FBiH, kao regulatori te oblasti nisu reagovale i zaustavile kriminal širokih razmera.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )