FOTO: null

Fond solidarnosti za obnovu RS do sada je lažnim prijavljivanjem štete od poplava oštećen za 143.678 maraka, potvrdili su u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) RS.

Naglasili su da je MUP zbog lažnog prijavljivanja štete od katastrofalnih poplava koje su Srpsku pogodile 2014. godine nadležnim tužilaštvima podnio 38 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu.

- Dosadašnjim provjerama i prikupljenim obavještenjima MUP je došao do podataka da su 74 fizička i 14 pravnih lica lažno prijavili štetu od poplave - naveli su u MUP-u RS.

Ovi podaci nisu konačni, s obzirom na to da policija i dalje provjerava rad pojedinih opštinskih komisija za procjenu štete od poplava i dodjelu elektronskih platnih kartica za pomoć u obnovi.

- Policija na osnovu prijava provjerava da li u radu opštinskih komisija ima elemenata krivičnog djela - naglasili su u MUP-u.

Član Upravnog odbora Fonda solidarnosti za obnovu RS i načelnik opštine Šamac, jedne od najteže pogođenih lokalnih zajednica katastrofalnim poplavama, Savo Minić rekao je da su primili 39 prijava građana o raznim zloupotrebama prilikom procjene štete koja se odnosi na privrednike na području Šamca.

- Mi smo imenovali novu komisiju koja pokušava da utvrdi da li su te sumnje građana opravdane - kazao je Minić i dodao da su policiji takođe prijavili saznanja da su dva domaćinstva koja se nalaze u jednoj kući dobila po dva vaučera, što je protivzakonito.

On je naveo da policija provjerava sve sumnje prilikom dodjele pomoći poplavljenima i da svaka zloupotreba treba biti najstrože kažnjena.

- Očigledno je da su se pojedinci koristili raznim malverzacijama i da pomoć u pojedinim slučajevima nije otišla u prave ruke - naveo je Minić i dodao da će Fond solidarnosti preduzeti sve neophodne mjere da budu ispravljene neregularnosti prilikom dodjele pomoći.

Katastrofalne poplave koje su u maju, a potom i u avgustu 2014. pogodile cijeli region u RS su nanijele štetu koja je procijenjena na oko dvije milijarde maraka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )