FOTO: nezavisne

Ako osjećate jake bolove u zglobovima, hrskavici, vezivnom i potkožnom tkivu, onda patite od gihta. U olakšavanju bolova mogu da pomognu prirodni čajevi, hrana s blagim začinima i povrće. Izbjegavajte mlijeko, mesne prerađevine, slatkiše, ali i alkohol.

Giht se često naziva bolest bogatih (ili bolest kraljeva) jer se razvija kao posljedica prevelike konzumacije mesa i mesnih prerađevina, ali i alkohola. Bolest će dodatno pogoršati manjak kretanja jer ono uzrokuje slabiju cirkulaciju.

Giht počinje jakim bolovima i oticanjem nožnog palca. Do upale dolazi zbog povišenih vrijednosti mokraćne kiseline u krvi i urinu, piše 24sata.hr.

Te vrijednosti u laboratorijskim mjerenjima dostižu maksimum od oko 300 do 320 za žene, a 400 za muškarce.

Najveći krivac je ishrana bogata proteinima i bjelančevinama, kojih ima najviše u mesu i mesnim prerađevina, ali i mlijeku i mliječnim proizvodima, jajima i mahunarkama koje u krvotok uvode bjelančevine, kao što su aminokiseline.

Bolni palac

U normalnim okolnostima mokraćna kiselina se razgrađuje u krvi i eliminiše iz organizma putem urina. U slučaju povećanog unosa proteina (bjelančevina), organizam počinje da proizvodi veću količinu mokraćne kiseline. Ukoliko je i bubrezi slabije izlučuju iz tijela, dolazi do povećane koncentracije mokraćne kiseline u krvi.

To povećanje u početku ne predstavlja veliki zdravstveni problem i pacijenti su bez simptoma. Međutim, kao rezultat hiperuricemije višak mokraćne kiseline počinje da se pretvara u kristale i odlagaže se u zglobovima.

Kao prvi simptom gihta javlja se izrazito bolan, crven i otečen zglob nožnog palca. Naslage mokraćne kiseline mogu da se pojave i kao kvržice pod kožom oko zglobova i na rubovima ušne školjke. Kristali mogu da se nakupe i u bubrezima i da dovedu do kamena u bubregu.

Nedovoljno uzimanje tečnosti otežava rad bubrega i filtriranje krvi, a ujedno ni uriniranje neće biti dovoljno da izluči višak mokraćne kiseline.

Zato je veoma važno piti dovoljno tečnosti, najbolje ljekovite čajeve u količini od jedne do dvije litre na dan.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )