FOTO: poslovnenovine

Šećer se praktično nalazi na većini polica u trgovinama prehrambene robe, a posebno ga ima u onim proizvodima koji se prodaju djeci.

Djeca su najveći potrošači dodatog šećera, čak iako je prehrana s visokim sadržajem šećera povezana sa zdravstvenim problemima poput pretilosti i bolesti srca, pa čak i sa oštećenom memorijskom funkcijom, piše Science Daily.
 
Međutim, manje se zna o tome da konzumiranje velike količine šećera u djetinjstvu utiče na razvoj mozga, posebno regije za koju se zna da je veoma važna za učenje i pamćenje koja se nalazi u hipotalamusu.
 
Novo istraživanje koje je vodio član fakulteta sa Univerziteta u Georgiji u suradnji s istraživačkom grupom sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji pokazalo je na modelu glodara da svakodnevno konzumiranje šećera i zaslađenih pića tokom adolescencije narušava sposobnost učenja i pamćenja tokom odrasle dobi.
 
Oštećenje pamćenja
Grupa je dalje pokazala da su promjene u crijevnim bakterijama možda ključ oštećenja pamćenja izazvanog šećerom.
 
Podržavajući ovu mogućnost, otkrili su da su slični deficiti pamćenja primijećeni čak i kada su bakterije, nazvane Parabacteroides, u eksperimentu unijete u crijeva životinja koje nikada nisu konzumirale šećer.
 
„Šećer u ranoj životnoj dobi povećao je nivo parabakteroida, a što su količine parabakteroida bile veće, to su životinje prolazile gore u rješavanju zadataka“, rekla je Emily Noble, docent na UGA univerzitetu i glavna autorica studije.
 
„Otkrili smo da su same bakterije dovoljne da oštete pamćenje na isti način kao šećer, ali takođe narušavaju i druge vrste memorijskih funkcija“, dodala je ona.
 
Velika potrošnja
Uzimajući u obzir ulogu koju hipokampus ima u različitim kognitivnim funkcijama i činjenicu da se područje još uvijek razvija u kasnoj adolescenciji, istraživači su pokušali otkriti više o njegovoj ranjivosti na ishranu s visokim sadržajem šećera putem crijevnih mikrobiota.
 
Analize su utvrdile da je velika potrošnja šećera dovela do povišenog nivoa parabakteroida u crijevnom mikrobiomu, više od 100 milijardi mikroorganizama u gastrointestinalnom traktu koji imaju važnu ulogu u ljudskom zdravlju, ali su odgovorni i za bolesti.
 
Prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolest (CDC), preporuke koje se odnose na ograničavanje šećera se premašuju u cijelom svijetu.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )