FOTO: pixabay

Ne mora biti kraj svijeta ako vam se dogodi da presolite ono što kuvate. Ovdje su trikovi koje koriste poznati svjetski kuvari, a spasiće vas puno puta tokom života jer svako može pogriješiti.

Ovdje su savjeti profesionalnih kuvara kojima se mnogo puta dogodilo da su presolili neko jelo. Saznaćete kako neutralizovati so u mesu, supama, povrću, umacima.

Spas za preslanu supu

Najjednostavnije je dodati malo vode i prokuvati par minuta. Ali, ova metoda može biti dobra samo ako ste mrvicu presolili supu pa ne treba dodavati puno vode.

Stavite vrećicu riže u supu i prokuvajte. Riža će upiti višak soli.

Dodajte malo šećera u supu, pričekajte da se otopi pa probajte. Ponavljajte postupak dok ukus soli ne postane prihvatljiv.

Namirnice kao što su krompir, njoke, ili tijesto pomažu apsorbirati višak soli. Na primjer, ubacite oguljen krompir, i kuvajte ga 10 do 15 minuta pa ga izvadite. Upiće višak soli, a neće pokvariti ukus jelu. Njoke i tjesteninu dodajte samo ako po receptu mogu u supu.

Spasite presoljeno meso

Kiselo vrhnje može spasiti jelo od mesa ako ste ga presolili. Stavite meso u posudu sa kiselim vrhnjem i ostavite da se hladi.

Ako ste presolili mljeveno meso, dodajte sitno sjeckani kupus, tikvicu ili naribajte sirovi krompir u smjesu. So će se manje osjetiti, a jelo će biti sočno.

Preslano povrće? I za to postoji trik

Umak od povrća spasićete rajčicom. Sitno je nasjeckajte u jelo i prokuvajte, prenose 24sata.

Višak soli iz kuvanog povrća uklonićete tako da ga zalijete neslanom vrućom vodom i kuvate nekoliko minuta, prenosi BrightSide.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )