FOTO: Ilustracija

U Britaniji i Australiji pije se obična limunada, dakle svježi limunov sok pomješan sa običnom ili kiselom vodom, a u pojedinim slučajevima sa dodatim šećerom. U Americi i nekim azijskim zemljama, pije se takozvana "zamagljena" limunada, čiji naziv ima veze sa sirupom i medom koji se dodaju običnoj vodi. Kod nas se uglavnom piju klasične varijante, najčešće ona obična ili limunada sa dodatom nanom, koja je između ostalog, naša omiljena.

Uprkos njenoj dugoj istoriji, i dalje se vodi debata oko toga da li je i koliko limunada zdrava, ali na tom frontu sve svakako počinje i zašava se sa sastojcima i tome koliko su prirodni (potpuno je jasno da luminada iz konzerve ne može da se nađe ni na jednoj "zdravoj" listi). Kakvi god sastojci da idu u limunadu, važno je da budu svježi, budući da pojedini vitamini, posebno vitamin C brzo gubi svoja dobra svojstva u dodiru sa vazduhom i svjetlom.
 
O tome koliko je prirodna luminada zdrava naveliko se raspravlja velikim dijelom i zbog činjenice da je za neke ljude, njena čar neraskidivo povezana sa time što je zaslađena. Najbolje je za protivtežu kiselini i gorčini limuna koristiti svježe iscjeđeni sok od slatkog i bobičastog voća ali i tu treba biti oprezan - svježe voće jeste bolja varijanta od industrijskog šećera, ali nekoliko čaša ovog pića može imati više kalorija od burgera. Imajte na umu da je fruktoza prost šećer, čija prekomjerna upotreba može dovesti do insulinske rezistencije kao i do porasta lošeg holestereola.

Ovo su naši favoriti za ljeto 2021, odaberite svoj.
 
LIMUNADA SA LAVANDOM I BOSILJKOM
 
1 supena kašika sušene lavande
3/4 šoljice isečenog svežeg bosiljka + još za ukrašavanje
1/3 ili 1/2 šoljice meda ili kokososvog šećera
5 čaša vode
1 časa svježe isceđenog limuna
Led

U šerpicu sipajte lavandu i dve čaše vode, sačekajte da voda počne da ključa. Ukoliko koristite kokosov šećer i njega dodajte u šerpicu. Kada voda počne da ključa sklonite posudu sa vatre, dodajte bosiljak, poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. U međuvremenu iscjedite limun u bokal. Ukoliko koristite med, a ne šećer, dodajte med, a zatim i tri čaše vode. Kada se bosiljak natopi, prespite sadržaj iz šerpice u bokal. Promješajte i probajte. Ukoliko je limunada slatka, dodajte vodu. Probajte i razblažite po ukusu. Odložite u frižider da se dobro ohladi. Pred služenje, napunite čaše ledom, prelijte limunadom i dodajte bosiljak i lavandu kao ukras.
 
LIMUNADA SA NAROM
 
2 šolje svježe iscjeđenog limuna
med po želji
1/2 šolje svježeg soka od nara
Puno leda
Obična ili kisela voda

Ubacite limunov, sok od nara i med u blender, a potom prespite u flašicu i koristite po potrebi. Sadržaj flašice prespite u visoku čašu, tako da zauzme otprilike trećinu iste. Napunite je ledom i sipajte običnu ili kiselu vodu do vrha. Dodajte majčinu dušicu ili nekoliko sjemenki nara.
 
LIMUNADA SA KRASTAVCEM I ĐUMBIROM
 
Pola krastavca
20 ml limunovog soka
1/3 ili 1/2 šoljice meda ili kokososvog šećera
125 ml svježeg soka od đumbira sa zaslađivačem i kiselom vodom
Led

Isjecite krastavac tanko po dužini i stavite u široku čašu. Dodjate led i ostale sastojke. Polako promješajte i poslužite.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )