FOTO: null

Primijetite li da vam dijete pokazuje posebnu sposobnost u nekoj vrsti aktivnosti, to svakako ukazuje na potencijal.

Interesi, sposobnosti i razne sklonosti kod djece očitavaju se već u vrlo ranoj dobi, do treće godine života. To je važno da zna svaki roditelj kako bi na vrijeme prepoznao i podsticao djetetove sklonosti. Svako dijete posjeduje neke sposobnosti ili sklonosti, a samo kod nekih se razvije u talent.

Primijetite li da vam dijete pokazuje posebnu sposobnost u nekoj vrsti aktivnosti, to svakako ukazuje na potencijal. Sposobnost je određena nekim psihičkim, odnosno fizičkim osobinama koje dijete posjeduje. Na primjer, neko je dijete posebno motorički spretno, maštovito, kreativno. Takve sposobnosti upućuju da je to dijete vjerojatno potencijal za umjetnost. Uspjeh zavisi od mnogo faktora: od motivacije, ustrajnosti i podrške koju dijete dobija.


Uzori
Sklonosti kod male djece oblikuju se pod uticajem okoline koja ga okružuje. Dijete gleda i prati način života svojih roditelja i najčešće pokazuje sklonosti za iste ili slične aktivnosti. Isto tako, uzor mogu pronaći i u nekim drugim odraslim osobama iz svoje okoline, pa će se tako i sklonosti djeteta formirati u tom smjeru.

Podsticaj
Talentovanu djecu treba konstantno podsticati na ustrajnost, na kontinuiranost i na disciplinu kako bi talenat došao do izražaja. Ipak, talenat je nešto posebno i jedinstveno. Vrlo je rijedak i vrlo ga malo ljudi posjeduje. Ako neko dijete ima izuzetnu sposobnost za umjetnost zbog svojih fizičkih karakteristika i ako pritom pokazuje određenu sposobnost, interes pa čak i uspjeh, može se govoriti o potencijalnom talentu.


Roditeljima nije teško otkriti postoji li kod djeteta talenat ako pažljivo posmatraju svoje dijete u igri, ako uočavaju djetetove interese, ako slušaju svoje dijete, ako ga motivišu i ako pažljivo posmatraju djetetove reakcije. Teže je sve što slijedi nakon detektovanja talenta. Puno pažnje, puno hrabrenja, podsticanja, strpljenja i odricanja. Usade li se ove vrijednosti i djetetu, uspjeh neće izostati.

Kod djece ne postoji loš crtež ili slika, već manje ili više dobar. Tokom školovanja i usmjeravanja, talenat se razvija i djeca postaju pravi umjetnici. Na kraju jednog složenog procesa nastanka djela djeca često ne povjeruju da su sama uspjela da dođu do sjajnih rezultata.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )