FOTO: null

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača- mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac kaže da je ovogodišnji rod kukuruza umanjen, u prosjeku, za 50 do 60 odsto, u zavisnosti od regije, a da je na pojedinim parcelama ova poljoprivredna kultura potp

Usorac je rekao Srni da na pojedinim parcelama nije obavljena žetva jer nije bilo računa ulaziti u njivu s obzirom da je ostala samo stabljika koja nije bila ni za silažu.

On je naveo da je za rentabilnu proizvodnju potrebno da proizvođači ostvare prinos od sedam do osam tona po hektaru, jer bi jedino tako bili u mogućnosti da pokriju troškove.

"Sve ispod toga znači gubitak i ne mogu pokriti troškove obrade i repromaterijala koji je iz godine u godinu skuplji", kaže Usorac.

On je rekao da je ove godine u Republici Srpskoj pod kukuruzom 80.000 do 100.000 hektara, dodajući da se ne zna precizno koliko je kukuruza zasijano jer nema podataka za poljoprivredne proizvođače koji nisu registrovali proizvodnju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )