FOTO: Blic.rs

Poznati srpski i francuski slikar i vajar Miloš Šobajić preminuo je od virusa korona.

Šobajić je obolio od virusa korona početkom aprila i nalazio se na bolničkom liječenju u Kliničko-bolničkom centru "Dragiša Mišović" u Beogradu.
 
Prije par dana zdravstveno stanje ovog priznatog umjetnika se pogoršalo i bio je priključen na respirator, prenio je "Kurir".
 
Šobajić je u Beogradu završio osnovnu i srednju školu, kao i Akademiju vizuelnih umjetnosti 1970. godine, da bi se dvije godine kasnije preselio u Pariz.
 
Od 2005. godine predaje na "Luksun" Akademiji lijepih umjetnosti u Šenjangu u Kini, a istovremeno postaje redovan profesor "Megatrend" univerziteta u Beogradu.
 
Šobajić je 2005. godine osnovao Fakultet za umjetnost i dizajn na Univerzitetu "Megatrend" u Beogradu, gdje je bio profesor i dekan do 2014. godine, a onda JR postao počasni doktor i profesor emeritus.
 
Nakon 37 godina života i rada u Parizu, vratio se u Beograd.
 
Izlagao je u mnogim gradovima, a najviše u Parizu. NJegova djela se nalaze u tridesetak muzeja savremene umjetnosti u svijetu.
 
Dobitnik je niza nagrada u Srbiji. U februaru 2012. godine dobio je Vukovu nagradu.
 
Ruska Duma mu je dodijelila 2018. orden počasnog gosta Rusije, a 2019. godine dodijeljena mu je Zlatna medalja Srbije za izuzetne zasluge u oblasti kulturnih djelatnosti, posebno slikarstva.
 
O radu Miloša Šobajića je objavljeno pet monografija kod izdavača u Parizu, Beogradu i Londonu, čije su tekstove pisali Alen Žufroa , nobelovac Peter Handke, Edvard Lusi Smit i drugi.
 
O njemu je objavljeno više od 600 tekstova u domaćoj i svjetskoj štampi, kao i niz televizijskih emisija.
 
Živio je i radio u Beogradu i u Parizu.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )