FOTO: glassrpske

BEOGRAD - Čuveni srpski kompozitor Kornelije Kovač preminuo je danas u 81. godini u Beogradu, potvrđeno je za „Kurir“ iz kruga porodice.

Kornelije Kovač bio je srpski kompozitor, pijanista, aranžer. Rođen je u Nišu 1942. godine, a svoju prvu kompoziciju "Pusti trotoari" Kovač komponuje već sa četrnaest godina - 1956. godine.
 
Nakon što je bio u mnogim orkestrima u tadaššnjoj RBiH, pridružio se sarajevskom najpopularnijem rok bendu, „Indeksima“.
 
Septembra 1968. godine preselio se u Beograd gdje je osnovao „Korni grupu“, koja je 1974. predstavljala SFR Jugoslaviju na Pjesmi Evrovizije.
 
Kornelije Kovač je komponovao muziku za pozorište, filmove i televiziju.
 
Napisao je i neke od najvećih hitova domaćih muzičkih zvijezda poput Zdravka Čolića („April u Beogradu“, „Živiš u oblacima“, „Zvao sam je Emili“, „Jedna zima sa Kristinom“, „Jedina“, „Mađarica“), „Generacije 5“ („Ti samo budi dovoljno daleko“), Lepe Brene („Janoš“, „Sanjam“, „Sitnije Cile, sitnije“), i mnoge  druge.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )