FOTO: Ilustracija / rtv.rs

Dugo očekivani film "Oluja" scenariste i režisera Miloša Radunovića, koji govori o progonu 250.000 Srba iz Republike Srpske Krajine, premijerno je prikazan sinoć u beogradskoj MTS dvorani pred više od 500 ljudi.

Premijeri filma prisustvovali su premijer Srbije Ana Brnabić, ministri u Vladi Srbije Miloš Vučević, Maja Gojković, Goran Vesić, Danica Grujičić, Irena Vujović, Jelena Tanasković i Đorđe Milićević, kao i druge ličnosti iz političkog i javnog života.
 
"Oluju" su premijerno gledali i proslavljeni sportisti – dvostruka olimpijska šampionka u tekvondou Milica Mandić, košarkaški asovi Milan Mačvan i Dejan Tomašević i najbolji srpski automobilista Dušan Borković, ali i glumci poput Katarine Radivojević, koja je došla da podrži kolege.
 
Radunović je uoči premijere rekao novinarima da je priprema filma trajala dugo i da su na početku najteži bili razgovori sa svjedocima, odnosno ljudima koji su bili u izbjegličkoj koloni i prošli golgotu u avgustu 1995. godine.
 
"Ti razgovori su na početku bili mučni i teški, jer je žrtvama trebalo vremena da se otvore i progovore o onome što su proživjeli. Ali, kada počnu da vjeruju sagovorniku, onda propričaju. Bilo je teško slušati te priče, jer vi vidite koliko je zla počinjeno tim ljudima", istakao je Radunović.
 
On očekuje da će film dobro proći kod publike i da će se dopasti narodu, iako govori o ljudskoj tuzi, mukama i zlu koje je snašlo prognane.
 
"Iskreno se nadam da će biti tako, jer film prati sudbinu četiri nesrećne porodice bez političkih konotacija. Rat je zlo i to je suština priče", zaključio je Radunović.
 
Jedan od glavnih glumaca Zlatan Vidović nada se dobroj reakciji publike u ostvarenju u kojem tumači dva lika, i to dva brata blizanca, od kojih je jedan pravoslavni sveštenik, a drugi profesionalni vojnik i legionar.
 
Vidović je uoči premijere priznao da ima veliko osjećanje treme i odgovornosti, ali i velike sreće zbog toga što je zajedno sa ekipom uspješno završio izuzetno značajan projekat.
 
"Mnogo smo radili i bilo je raznih situacija, neprilika i nedaća, ali smo uspjeli sve da pobijedimo, jer smo vjerovali u ovaj film. Znali smo da radimo nešto izuzetno važno i jako pošteno“, istakao je Vidović, koji je, pripremajući se za jednu od dvije uloge, prošao kroz vojnu obuku - kretanje kroz minska polja, rad sa noževima i rukovanje oružjem.
 
I publika, koja je sinoć došla na premijeru, polaže velike nade u prvi film o srpskom stradanju u ratovima vođenim devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije.
 
Jedan od njih je i nekadašnji košarkaški reprezentativac Srbije i legenda Partizana Milan Mačvan, koji je kao rođeni Vukovarac i sam izbjegao iz Hrvatske, zbog čega je došao da pogleda film koji ga izuzetno zanima.
 
"Vjerujem da će biti živopisno, istinito i veoma tužno. Važno je i da mi više ne treba da vodimo računa toliko o reakcijama drugih, već da se borimo za naša prava. Drago mi je da smo u tom pogledu izuzetno napredovali", izjavio je Mačvan Srni.
 
Film "Oluja" se nakon sinoćne premijere seli u bioskope i biće prikazivan širom Srbije.
 
Film, koji je nastao u produkciji Telekoma Srbija i "Omege", prati sudbinu četiri porodice, a snimljena je i serija od 12 epizoda, u kojoj se o "Oluji" govori iz vizure dječaka.
 
Glavne uloge u "Oluji" tumače Jovo Maksić, Zlatan Vidović i nedavno preminuli Davor Janjić, a pored njih igraju Marko Baćović, Ljubiša Milišić, Novak Bilbija, Marija Mikić, Milica Stanković, Ivan Vujić i Jakov Jevtović.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )