FOTO: InfoBijeljina

U Sokolskom domu u Bijeljini, 27. juna biće održana premijera opere „Кnez Ivo od Semberije“.

U projektu Srpskog crkvenog pjevačkog društva „Srbadija“, učestvuju orkestar i solisti iz Beograda, Novog Sada i Zrenjanina, a režija je povjerena Igoru Tešiću iz Banjaluke.

Svi oni ovih dana intenzivno pripremaju prvu operu u Semberiji koja je djelo Isidora Bajića. Riječ je o premijernom izvođenju ove opere u Republici Srpskoj i BiH. Projekat se realizuje pod dirigentskom upravom Jelene Trakilović.

 
- Radimo probe ovih dana koje su muzičke i režijske i svi s nestrpljenjem očekujemo premijeru. Opera je djelo Isidora Bajića, u skorije vrijeme je novosadsko pozoriste izvodilo ali koncertno, od 1970. godine nije izvedena kao predstva, rekla je za InfoBijeljina Jelena Trakilović, dirigentkinja.
 
Prof. dr Desanka Trakilović ističe da je na ovaj način "Knez Ivo vraćen u Bijeljini, odnosno da je ovo njegov povratak u Semberiju"!

 
- Ovo nije isto kao Seviljski berberin, nama je značajno jer je Кnez Ivo naš i mi mu ovako ostavljamo živi spomenik, rekla je Trakilovićeva.
 
Režiser Igor Tešić ne sumnja da će opera „Кnez Ivo od Semberije“ naići na odličan prijem kod publike. Raduje ga i činjenica da radi sa mladim i talentovanim ljudima
 
- Zadovoljni smo zato što je domaći tekst, tekst srpskog autora i zato što je lokal patriotskla priča, rekao je Igor.

 
Prvak opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada Vasa Stajkić, nosilac je glavne uloge Кneza Ive od Semberije.
 
- Zahvaljujući dirigentkinji Desanki to je jedno prijateljstvo koje njegujemo dugo godina i ja se uvijek rado odazovem njihovom pozivu, rekao je Stajkić.
 
Srpsko crkveno pjevačko društvo "Srbadija" osnovano je u Bijeljini 1892. godine. Rad prekida poslije Drugog svjetskog rata, da bi ga bnovilo 1992. godine. Dobitnici su niz priznanja.

I.B.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )