FOTO: glassrpske

Narednog vikenda počeće drugi dio sezone u Premijer ligi BiH, a može se reći da je zimski prelazni rok protekao prilično mirno za većinu članova elite.

Jedina dva kluba za koja se može reći da im je pauza bila berićetna su Zrinjski i Sarajevo, koji su prodajom igrača uspjeli da dođu i do značajne finansijske injekcije.
 
Mostarci su danskom Viborgu prodali Stipu Radića za 550.000 evra i tako napravili sjajan posao. Naime, ovaj 23-godišnji štoper je početkom septembra prošle godine kao slobodan igrač došao iz holandske Fortune Sitard i dobrim igrama u Premijer ligi, ali i u grupnoj fazi Lige konferencije donio “plemićima” prilično mnogo novca za naše prilike.
 
Tim sa “Koševa” je poljskom Rakovu prodao 20-godišnjeg golmana Muhameda Šahinovića za 500.000 evra, a ujedno je bi­o i jedini klub koji je platio obeštećenje za igrača. Naime, 19-godišnji defanzivni vezni Anes Krdžalić ih je koštao 125.000 evra, jer su toliko morali da plate zagrebačkom Dinamu.
 
Tri kluba iz Republike Srpske imala su poprilično mirnu zimu. Jesenji šampion Borac odmah po okončanju prvog dijela sezone je na transfer listu stavio pet igrača, koji su kasnije i napustili Gradski stadion. Njima se kasnije priključio i Nemanja Mihajlović, dok je Dejan Popara poslije igranja na pozajmici za dobojsku Slogu i zvanično postao član ovog kluba. Jedini neočekivani odlazak bio je golmana Milana Mijatovića sa kojim nije postignut dogovor. Zamjenu za njega su pronašli u iskusnom Marku Miloševiću koji je stigao iz Mađarske, a uz Davida Vukovića, koji se vratio sa pozajmice iz Laktaša, samo je još jedan novajlija. To je crnogorski internacionalac Balša Goranović, koji igra na krilnim pozicijama, ali je on odmah pozajmljen prvoligašu Srpske Laktašima do kraja sezone.
 
- Svjesno smo smanjili broj igrača, a ono što je najvažnije, zadržali smo kostur ekipe koji nastavlja borbu za najviši plasman. Ne opterećujemo se prednošću od sedam bodova. Ići ćemo utakmicu po utakmicu i nadam se da ćemo na kraju ostati tu gdje se sada nalazimo - naglasio je šef stručnog štaba Borca Vinko Marinović.
 
Sloga je tokom zimske pauze ostala bez Tonija Jovića, koji je u prvom dijelu sezone zajedno sa najboljim strijelcem kluba Dejanom Vidićem bio udarna igla Dobojlija. Hrvatski internacionalac otišao je u Uzbekistan, a osim njega još četvorica igrača su napustila “Luke”, na koje je stigao isti broj fudbalera.
 
- Mislim da nismo mnogo izgubili u odnosu na jesenas, a ono što je najvažnije je da smo odradili dobre pripreme. Osvajanjem petog mjesta jesenas bili smo veliko iznenađenje, a cilj nam je u nastavku sezone da nastavimo sa dobrim igrama. Prvo želimo da i matematički obezbijedimo opstanak, a onda da se pokušamo zadržati u gornjem dijelu tabele - istakao je iskusni strateg Sloge Vlado Jagodić.
 
Odmah na kraju jeseni stručni štab “fenjeraša” Zvijezde 09 je napravio transfer listu i riješio se devet fudbalera, da bi ta cifra na kraju porasla na 12. Došla su samo tri igrača, ali je to, po riječima šefa stručnog štaba premijerligaša iz etno-sela Stanišići Darka Milisavljevića, potpuno razumljivo.
 
- Imali smo jesenas stvarno preveliki broj igrača i morali smo da znatno smanjimo roster. Odradili smo pripreme u kompletnom sastavu, što je potpuno drugačije od onih na početku sezone, kada su igrači dolazili kao na traci i jednostavno nismo imali vremena za uigravanje. Svjesni smo da nam je put do opstanka gotovo nemoguć, ali ćemo se boriti dok god ima nade - istakao je Milisavljević.
 
Parovi 19. kola: petak, 16. februar: Sloga (D) - Velež (18 časova), subota, 17. februar: Posušje - Zvijezda 09 (13), Igman - GOŠK (13), Željezničar - Zrinjski (16), nedjelja: Sarajevo - Široki Brijeg (13), Borac - Tuzla siti (17.30 časova).
Standings provided by Sofascore
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )