FOTO: null

Puna tabla pravnika, daktilografa, ekonomista… Spisak nezaposlenih na birou rada sve je duži, a šanse za dobar posao sve su manje.

Zato su svi oni sa „promašenim“ zanimanjima dobili drugu šansu pa je vreme da svoje – do sada neisplative – diplome okače o klin i u biografiju upišu nove vještine. Čuvši da je u Njemačkoj tražen medicinski kadar tridesetogodišnji Srđan Živković, odlučio je da prekvalifikacijom zvanje bravara zamjeni ovom strukom.

Srđan je samo jedan od 740 polaznika koji obavljaju prekvalifikaciju, dokvalifikaciju ili stručno osposobljavanje za neko od ponuđenih 39 zanimanja u bijeljinskom centru za obrazovanje odraslih.

Shodno potrebama domaćeg I tržišta evropske unije najtraženija zanimanja su medicinski tehničar i varilac, odnosno vozači motornih vozila, tehničari drumskog saobraćaja i rukovodioci građevinskim mašinama.

Prekvalifikacija za zanimanja u Centru traje šest mjeseci, osim za medicinske tehničare čija prekvalifikacija traje godinu dana, a za sva zanimanja obavezno je organizovana praktična nastava.

Diploma stečena u ovom centru omogućava I nastavak školovanja na državnim i privatnim fakultetima. A oko 300 ljudi godišnje starosne dobi od 18 do 55 godina sna ovaj način stekne željeno zvanje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )