FOTO: null

Kada je riječ o fakultetima Univerziteta Istočno Sarajevo u Bijeljini, nakon prvog upisnog roka na Poljoprivrednom fakultetu ostala su 122 slobodna mjesta za brucoše, Pravnom 175, a na Fakultetu poslovne ekonomije u Bijeljini oko 90 mjesta.

Kako je istakao Miladin Jovičić, dekan Fakulteta poslovne ekonomije, ove godine primjećeno je drastično manje interesovanje za upis fakulteta nego prethodnih godina. Ovakvo stanje, smatra Jovičić, uzrokovano je uticajem više faktora, ne samo smanjenim brojem djece koja završavaju srednje škole. Na zainteresovanost studenata utiče i negativna kampanja protiv fakulteta društvenih nauka.

Ipak kriza obrazovanja ne pogađa samo RS, nego i susjednu Srbiju, što pokazuje i činjenica da je ove godine na fakultetima beogradskog Univerziteta ostao popriličan broj slobodnih mjesta, koja su do sada bila popunjavana još u prvom upisnom roku.

S druge strane, prof. Jovičić smatra i da fakulteti treba da se usavršavaju. Na Fakultetu Poslovne ekonomije nastoje unaprijediti nastavni program kako bi negativan trend smanjenja broja studenata zaustavili. Od ove godine studentima je obezbjedjeno i sticanje dodatnih znanja kroz praksu koji će student obavljati u privatnim i državnim ustanovama u Semberiji.

Za razliku od visokoobrazovnih ustanova gdje je primjećen trend smanjenja broja upisanih, ustanove koje nude prekvalifikaciju, pogotovo u medicinsku struku, imaju pune ruke posla. U Centru za obrazovanje odraslih u Bijeljini ističu da trenutno imaju 24 polaznika medicinskog smjera, a da godišnje upišu tri do četiri odjeljenja medicinskih tehničara.

Najveći postotak onih onih koji su se odlučili za prekvalifikaciju to rade zbog odlaska u inostranstvo. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )