FOTO: null

Desetine šokantnih video-snimaka, nastalih na bh. putevima, u čijem su centru bahati vozači koji pretiču preko pune linije i stavljaju u torbu i svoj i živote ostalih učesnika u saobraćaju, ukazuju na to kako se nipošto ne bismo smjeli ponašati za upravlj

Dok stručnjaci ističu da je ovakve neodgovorne postupke potrebno strogo kažnjavati, posebno ih je zgrozilo to što su među prestupnicima i pripadnici policije i Sudske policije, a "loše društvo" im je i jedno vozilo auto-škole!

Najnoviji od snimaka, koji se na internetu našao prije nekoliko dana, nastao je u Žepču, gdje vozač automobilom gazi punu liniju i iza sebe ostavlja dva vozila, te jednu cisternu, čime minimalno pravi dva teška prekršaja.

Pronašli smo i video-zapis nastao prije nekoliko mjeseci, na kojem vozač mercedesa, takođe na području Žepča, pretiče preko duple pune linije.

Isto tako, u Zenici je snimljen automobil Sudske policije bez upaljene rotacije, dok kamion obilazi gaženjem pune linije, a to se, kako tvrde upućeni, dogodilo na saobraćajnici gdje su saobraćajne nezgode vrlo teške.

Sva tri ova snimka "Nezavisne" su dostavile MUP-u Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), iz kojeg nas uvjeravaju da postupaju u skladu sa zakonom.

"Za konkretne slučajeve nisu podneseni izvještaji o počinjenom prekršaju, ali se poduzimaju aktivnosti na utvrđivanju činjenica i prikupljanju obavještenja", odgovorila nam je Aldina Ahmić, portparol MUP-a ZDK.

Dodala je da policija, u skladu sa svojim ovlaštenjima, sankcioniše prekršaje u saobraćaju, pa i one za čije dokumentovanje koristi podatke dobijene od građana ili na druge načne, ukoliko se može utvrditi stvarno činjenje prekršaja i, naravno, utvrditi identitet počinioca.

"Prema Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH, kazna predviđena za preticanje na punoj liniji iznosi 40 KM", navodi Ahmićeva.

Među snimcima koje smo pregledali našao se i onaj na kojem grupa mladića, uz glasnu muziku u vozilu, pretiče vozilo ispred sebe na punoj liniji, i to saobraćajnim policajcima pred očima, koji ih ipak ne zaustavljaju, zbog čega momci iz automobila počinju da se smiju uglas.

"Ovo neka si snimio", poručuje jedan od mladića u tom automobilu, dok njegovi saputnici snimaju prekršaj vozača kojem su povjerili svoj život.

Jedan od snimaka nastao je 14. novembra 2014, na putu Bijeljina - Ugljevik, i na njemu se nazire policijsko vozilo bez uključene rotacije dok pretiče preko pune linije. "Nezavisne" su to prijavile CJB Bijeljina.

"Mi smo putem vašeg dopisa upoznati o postojanju navedenog snimka.

Na osnovu snimka i dopisa koji smo zaprimili od vas, vršimo potrebne provjere", navela je Aleksandra Simojlović, portparol CJB Bijeljina.

Pripadnici MUP-a RS, vozilom bez uključene rotacije, snimljeni su i prije nekoliko godina dok pretiču preko pune linije, i to na ulazu u tunel, a njihove kolege iz FBiH, u sličnom prekršaju, snimljene su lani.

Vozilo auto-škole, odnosno njegov vozač, za kojeg se ne može utvrditi da li je ujedno i kandidat kojem instruktor oprašta ovakav prekršaj, takođe je na jednom od frapantnih snimaka, ali nije poznato gdje je nastao, osim što je očigledno da se radnja odvija na oštroj krivini.

Takođe prošle godine, i to u junu, objavljen je snimak načinjen, vjerovatno na području Teslića, a na njemu preko pune linije pretiče vozilo Sudske policije. Taj snimak "Nezavisne" su predočile pripadnicima CJB Doboj.

"Nakon pregledanog snimka, policijski službenici CJB Doboj preduzeće potrebne mjere i radnje iz zakonske nadležnosti", odgovoreno nam je.

Milenko Jaćimović, inženjer saobraćaja, ističe da preticanje preko pune linije predstavlja težak saobraćajni prekršaj, koji donosi rizik i za onog ko ga čini i za druge učesnike u saobraćaju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )