FOTO: null

Članovi Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti prekinuli su godišnji odmor zbog brojnih prijava u vezi sa postojanjem sukoba interesa, a pod lupom je i skoro polovina poslanika u Narodnoj skupštini RS.

Provjeru čak 36 narodnih tribuna zatražila je grupa građana iz Brčkog, Bijeljine, Ugljevika, Lopara, Zvornika i Banjaluke koja tvrdi da su poslanici, osim što drže pozicije u zakonodavnoj vlasti, vlasnici ili suvlasnici firmi koje sarađuju sa Vladom RS ili rukovodioci zdravstvenih i drugih ustanova u privatnom i javnom sektoru Srpske.

- Komisija je prije deset dana prekinula godišnji odmor zbog ovih i mnogih drugih prijava koje pristižu. Već su većini prijavljenih prijave dostavljene na izjašnjenje, što je po zakonu obaveza. U većini slučajeva odluka će biti donesena do kraja septembra, a s obzirom na obavezu izlaganja godišnjeg izvještaja, komisija će uložiti maksimalan trud da do kraja oktobra svi slučajevi budu riješeni - potvrdila je predsjednik Republičke komisije Obrenka Slijepčević.

Inicijativa grupe građana je prvo polovinom jula stigla na adresu Centralne izborne komisije BiH, ali je proslijeđena komisiji u Banjaluci jer se radi o zvaničnicima RS koji su "na prvu" naglasili da se ne boje provjera jer nisu u sukobu interesa.

U dopisu tvrde da najviše spornih mandata ima kada je riječ o poslanicima SNSD-a, a slijede poslanici PDP-a, NDP-a i tri samostalna poslanika.

Na spisku su iz SNSD-a naveli Dušicu Savić, Gordanu Tešanović, Luku Petrovića, Sinišu Maksimovića, Radovana Viškovića, Milana Kovača i Iliju Tamindžiju.

Tu su i Milica Lovrić, Milorad Jagodić, Obren Marković, Vanja Bajić, Svetozar Jovanović, Zoran Adžić, Srđan Milović i Snježana Kelečević, takođe iz SNSD-a.

Od SDS-ovih poslanika sporni su im Miladin Stanić, Zlatko Maksimović, Nade Planinčević, Igor Ostojić, Dušan Berić, Novak Motika, Slađana Nikolić i Stevo Joksimović.

Provjera je zatražena za poslanike PDP-a Milana Švraku, Zorana Pologoša i Slavišu Markovića te za Krstu Jandrića iz NDP-a, Nedeljka Milakovića iz SP-a i samostalne poslanike Vojina Mitrovića, Nenada Stevandića te Slavka Dunjića, za koje se ističe da imaju veze sa firmama koje posluju sa Vladom RS.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )