FOTO: pixabay

Česta prejedanja ili gladovanja, pretjerana ili nikakva fizička aktivnost, neredovni ili obroci puni ugljenih hidrata, dovode do čestih oscilacija nivoa šećera u krvi.

Varijabilnost glikemije postoji i kod potpuno zdravih ljudi, ali se kreće u dozvoljenim fiziološkim okvirima. Međutim, kod oboljelih od dijabetesa te promjene su češće i mnogo izraženije. Endokrinolozi navode da se kada je nivo šećera u krvi veoma nizak osjeća glad, drhtavica, hladno preznojavanje, konfuzije i drugi simptomi hipoglikemije koja može dovesti do srčanog ili moždanog udara. Kada je nivo šećera u krvi veoma visok javljaju se povećana žeđ i apetit, učestalo noćno mokrenje i drugi simptomi hiperglikemije koja može prouzrokovati invaliditet ili komu.

U toku dana mogu nekoliko puta da se smjenjuju epizode hipo i hiper glikemije. Zbog tih oscilacija nivoa šećera u krvi pojačava se apetit, tako da je gojenje veoma prisutno kod pacijenata sa varijabilnom glikemijom. Razlog zbog čega mi uopšte pokušavamo da dobijemo dobar stepen glikoregulacije jeste spriječavanje pojave i usporavanje razvoja hroničnih komplikacija dijabetesa koji su odgovorni za invaliditet kod pacijenata.

Endokrinolozi savjetuju i zdrave osobe, a naročito oboljele od dijabetesa, da tokom predstojećih praznika budu umjereni u konzumiranju slatkiša i hrane bogate ugljenim hidratima, da ne zapostave redovnu fizičku aktivnost i samokontrolu, pridržavaju se propisane terapije i savjeta ordinirajućih ljekara, jer varijabilnost glikemije može u krajnjoj mjeri biti opasna po život.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )