FOTO: null

Pregovori socijalnih partnera o najnižoj plati u Republici Srpskoj za iduću godinu počeće već u oktobru, kaže ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović.

Naglasio je da resorno ministarstvo još nema kvalitetne pokazatelje koji će uticati na određivanje minimalca, kao što su podaci o BDP-u RS u ovoj godini.

Savanović je dodao da će na određivanje minimalca uticati i industrijska proizvodnja čiji je rast za sada zabilježen u iznosu od 3,6 odsto.

- Rast industrijske proizvodnje je ohrabrujući i daje nadu da bi u idućoj godini moglo doći do povećanja najniže plate u Srpskoj, koja trenutno iznosi 370 maraka. Međutim, to još nije zvanično, jer nemamo svih parametara koji će odrediti minimalac u RS - rekao je Savanović i dodao da će socijalni partneri svakako odmah nakon izbora sjesti za sto i razgovarati o najnižoj plati u RS za 2017.

Novim Zakonom o radu u RS predviđeno je da najnižu platu utvrđuje Vlada RS na prijedlog Ekonomsko-socijalnog savjeta u kojem sjede i predstavnici Unije udruženja poslodavaca i Saveza sindikata RS.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )