FOTO: null

Suve slavine i slab dotok vode konačno su postali prošlost za mnoge stanovnike Rogatice zahvaljujući radnicima bijeljinskog preduzeća "Higra", koji su besplatno sanirali dotrajalu vodovodnu mrežu u rogatičkoj opštini.

S obzirom na to da je nad rogatičkim preduzećem "Vodovod i kanalizacija" otvoren stečaj, pa nisu u mogućnosti da rade, iz "Higre" su pritekli u pomoć i riješili jedan od najvećih komunalnih problema u Rogatici.

Problem sa dotrajalom vodovodnom mrežom došao je do izražaja poslije prošlogodišnjeg dovođenja vode novim transportnim cjevovodom od izvorišta u Ziličini do glavne pumpne stanice u gradu. 

Na staroj mreži, pod pritiskom novih količina vode, došlo je do kvarova, pa su potrošači u pojedinim dijelovima grada sve češće ostajali bez vode.

Osim toga, pumpa u stanici u gradu je stara više od 50 godina, a procjenjuje se da su gubici na mreži iznosili 80 odsto.

Radnici preduzeća "Higra" su prošle godine gradili transportni cjevodovod od Ziličine do grada, a radove su izveli u rekordnih dva i po mjeseca, iako su, prema ugovoru, mogli da rade godinu.

- Utvrdio sam niz slabih tačaka u i oko pumpne stanice, što je uticalo na količinu vode koju su dobijali potrošači, a nisu bili u domenu ugovorenih radova u vezi sa gradnjom cjevovoda. Svjestan činjenice da domaći "Vodovod i kanalizacija" ni kadrovski ni materijalno ne može ništa uraditi, odlučio sam da im pomognemo. Došao sam u Rogaticu sa 15 radnika i mehanizacijom, pa smo za četiri dana uz pomoć radnika "Vodovoda i kanalizacije" obavili radove koji će doprinijeti boljem snabdijevanju vodom - kazao je direktor i vlasnik "Higre" Dragan Sarić.

On je dodao da su ovim zahvatima uveliko smanjeni i gubici na mreži.

- Između ostalog, položili smo 130 metara novog cjevovoda u ulici Janka Jolovića uz priključak Doma zdravlja  - kazao je Sarić.

Preduzeće "Higra" je o svom trošku obavilo i niz drugih radova koji su na listi prioriteta, zahvaljujući čemu će se, između ostalog, postići i značajne uštede električne energije, te rezervoar Toplik, kao vrlo važan objekat vodosnabdijevanja, ponovo staviti u funkciju.

U rogatičkom "Vodovodu" kažu da ne znaju kojim riječima bi opisali gest radnika "Higre", koji su o svom trošku izveli radove.

- Pomogli su nam sada kad je najgore - rekli su u ovom kolektivu.

Projekat

Druga faza projekta "Sanacija vodovodnog i kanalizacionog sistema", u kojoj je učestvovalo preduzeće "Higra", završena je u novembru 2016. godine. Ovom fazom, uz zamjenu cjevovoda duž cijele trase, bilo je predviđeno da se urade filterski nasipi oko oba bunara na izvorištu, izgradi glavni nasip oko i iznad bunara i da se postavi novi cjevovod. Uz sve te radove, izvođač je obavio i dodatne, mimo ugovora, da bi potrošači imali bolje snabdijevanje vodom.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )