FOTO: null

BANJALUKA - Iako zakasnio, novi zakon o stečaju u RS, ukoliko se bude poštovao, uvešće reda u ovu oblast i, između ostalog, firmama koje posluju na rubu likvidnosti omogućiti finansijsku stabilizaciju i novi početak.

Blagovremeno pokretanje stečajnog postupka, uvođenje predstečajnog postupka, kažnjavanje direktora koji na vrijeme ne pokrenu stečaj i vremenski ograničen proces provođenja stečaja samo su neke od novina u odnosu na postojeći zakon. Recimo, odgovorno lice koji u roku od 30 dana od dana kada su nastupili razlozi za pokretanje stečaja ne pokrene taj proces biće kažnjeno novčanom kaznom do 10.000 KM. Tu kaznu izriče mu APIF, a u slučaju da ne prizna krivicu pred sudom će biti pokrenut prekršajni postupak. Što se tiče rokova, stečaj prema novom zakonu mora biti okončan za najduže godinu dana, odnosno u roku od dvije godine ukoliko se radi o složenijem privrednom subjektu, a kada je u pitanju predstečajni postupak, koji će se takođe voditi pred nadležnim sudom, on će se morati završiti u roku od pet mjeseci plus 90 dana u izuzetnim slučajevima.

Ono što je zanimljivo jeste da novi zakon o stečaju podržavaju svi, istovremeno naglašavajući da se radi o dobrom rješenju, ali malo zakašnjelom. Takođe ističu da će zakon zaživjeti samo u slučaju da se sve institucije, prije svih Poreska uprava RS, maksimalno angažuju s obzirom na to da poslovni nemoral, neodgovornost i nelikvidnost u RS cvjetaju.

"Da smo ovakav zakon imali prije 10 ili 15 godina, danas bi bila sasvim drugačija situacija. U svakom slučaju, bolje ikad nego nikada, i ono što je dobro jeste da je zakon rađen na jedan ozbiljan način i sa ozbiljnim pristupom tim problemima", rekao je Saša Trivić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

On kaže da je jako dobro rješenje predstečajni postupak kako bi povjerioci, ali i radnici lakše mogli namiriti svoja potraživanja te da je najbitnije da se na vrijeme djeluje, jer u suprotnom će biti kao do sada da preduzeća odu u stečaj, a prethodno su rasprodala imovinu.

"Ako se na vrijeme ne bude reagovalo, sam zakon će izgubiti smisao", rekao je Trivić.

Novi zakon o stečaju pohvalili su i stečajni upravnici koji kažu da je najbitniji onaj dio koji govori o predstečaju koji može i treba da bude nova šansa za preduzeća da se restruktuiraju, stabilizuju i nastave da rade.

"To je dobro rješenje da se pomogne posrnuloj privredi i da se ne mora ići u stečaj ili likvidaciju i to će malo uozbiljiti poslovanje privrednih subjekata", rekao je Dušan Kovačević, potpredsjednik Udruženja stečajnih upravnika.

On kaže da je zakon dosta bolji od sadašnjeg, ali da neke stvari u njemu jednostavno nisu realne, jer stečajni postupak koji je ograničen na godinu dana nije moguće završiti.

"U praksi se pokazalo da je za okončanje stečaja potrebno najmanje dvije godine. Tim rješenjem se udovoljilo sindikatu, ali jednostavno mislim da to nije moguće, jer dosta zavisi od sudova", rekao je Kovačević, dodajući da u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci radi dvoje sudija na stečajevima, a treba ih najmanje 12.

Inače, pred okružnim privrednim sudovima u RS trenutno se vode 344 stečajna postupka i 516 likvidacionih.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )