FOTO: infobijeljina

Pozorišni festival "Dani komedije" u Bijeljini zatvoren je sinoć predstavom "Naši dani" u izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske, a glumci i organizatori manifestacije ukazali su na značaj očuvanja pozorišne igre i kulture u teško vrijeme epidemije virusa korona.

Umjetnički direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Vladimir Đorđević rekao je novinarima da ova predstava u režiji Јuga Radivojevića, po tekstu Željka Stjepanovića, govori o društvenim problemima na satiričan način i istakao da njihov veliki glumački ansambl, uprkos teškoćama izazvanim epidemiološkom situacijom, rado i često učestvuje na festivalima i uživa u reakcijama publike, ma koliko je bilo u sali.

"Gostovali smo tokom godine na festivalima i u Trebinju, Brčkom i Јajcu, jubilej od 90 godina postojanja Narodnog pozorišta proslavili smo premijerom predstave 'Zlatno doba', odigrali smo premijeru predstave 'Derviš i smrt' i nastavljamo da, uprkos teškim uslovima za pozorište, održavamo četiri premijere godišnje", rekao je Đorđević na konferenciji za medije uoči predstave.

Glumac Ljubiša Savanović čestitao je Centru za kulturu "Semberija" na organizaciji pozorišnog festivala u Bijeljini u uslovima epidemije virusa korona i rekao da je veliki podvig za bilo koji grad da se sačuvaju manifestacije iz oblasti kulture.

"U našoj predstavi govorimo o anomalijama u društvu koje dovode do toga da narod odlazi dok se svađamo oko gluposti i da nas uskoro neće biti, ako se ne dozovemo pameti, a mi se ove predstave budemo sjećali po tome što je nekada bilo i više nije", rekao je Savanović.

Glumica Miljka Brđanin rekla je novinarima da su u pozorištu srećni dok igraju predstave i pred ograničenim brojem publike, jer je to način da pozorište i kultura opstanu u teškom vremenu i izrazila nadu da će naredna godina biti bolja za kulturu i za sve u životu.

Prema njenim riječima, predstava "Naši dani" dobro je primljena kod publike i već je dobila brojne nagrade.

Direktor bijeljinskog Centra za kulturu Slađana Lekić navela je da su tokom festivala odigrane četiri od pet najavljenih pozorišnih predstava, jedna je otkazana zbog epidemiološke situacije, a tročlani stručni žiri dodijeliće nagrade za najbolju predstavu, najbolju žensku i mušku ulogu.

Prema njenim riječima, organizacija ovogodišnjih "Dana komedije" koštala je 25.000 KM, od čega je trećina troškova pokrivena prodajom ulaznica, a ostala sredstva za održavanje manifestacije obezbijedili su Ministartsvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Bijeljina.

"Željeli smo i uspjeli u tome da kultura živi i da se sačuva u teško vrijeme zbog epidemije virusa korona", ocijenila je Lekićeva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )