FOTO: null

Hamdo Tinjak, šef Pregovaračkog tima BiH na pregovorima koji su u Sarajevu počeli danas, a koj ise tiču adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kazao je za „Nezavisne“ da je ovo prvi sastanak na kojem obje strane iznose svoje pozicije i zahtj

„Pozicija BiH je pozicija bazirana na zaključku Predsjedništva i na uslovima i pregovaračkoj poziciji koju je usvojilo Vijeće minsitara BiH, a to je postepena prilagodba i određene kompezatorske mjere koje se tiču našeg izlaza u EU i koje se tiču lakšeg omogućavanja izvoza piletine i jaja. Mada piletina i jaja nisu konkretno dio ovih pregovora, mada očekujemo i da EU ima felksibilnosti“, rekao je Tinjak. Rekao je da je jedan čovjek iz pregovaračkog tima iz RS-a napustio pregovore. 

Upitan da kaže da li to znači da je dio tima ostao na pregovorima, Tinjak je rekao da je samo jedan čovjek Miljan Erbez i bio u delegaciji. Na pitanje šta je razlog za napuštanje pregovora, Tinjak je rekao da pozicija Republike Srpske poznata od prije dva mjeseca i ta pozicija ide u pravcu da ne treba otvarati pregovore oko SSP-a, odnosno adaptacije dok BiH ne uđe u EU.

„Međutim, mi i po SSP mormao otvoriti te pregovore. Mi imamo činjenicu da je Hrvatska ušla u EU i zbog te činjenice mormao otvoriti te pregovore i naravno zbog našeg evropskog puta i te aplikacije, mi moramo pregovarati. Sad je na nama da pregovarmao. Svi članovi pregovaračkog tima treba da pregovaraju, a ne da napuštaju sjednicu“, rekao je Tinjak. 

On je rekao da se stavovi BiH i Evropske komisije razlikuju, međutim to i jeste bit pregovora.

„Mi moramo da pokušamo da uvjerim drugu stranu da prihvate ono što mi tražimo. Naravno, ne možemo očekivati da prihvate sto posto, niti oni mogu očekivati da m isve njihovo prihvatimo, ali to je bit pregovora, da pregovarmao i da viidmo gdje ćemo se naći. Vjerujem da posotji šan da Evropska komisija prihvati naše najbitnije zahjteve“, rekao je Tinjak.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )