FOTO: InfoBijeljina

U bijeljinskoj Fabrici šećera u stečaju slamku spasa vide u kompaniji “Niva” iz Srbije od koje očekuju ozbiljnu ponudu za kupovinu pogona, dok u tom preduzeću za proizvodnju medicinskih sredstava od vate ne iznose detalje o svojim namjerama.

Nakon što je krajem maja propala još jedna u nizu javna prodaja "Šećerane" na adresu nekadašnjeg giganta stiglo je pismo namjere kompanije "Niva" u kojem je navedeno da su zainteresovani da u pogonima propale bijeljinske fabrike pokrenu proizvodnju i zaposle minimalno 100 radnika.

Skupština povjerilaca dala je tada saglasnost stečajnom upravniku da obavijesti predstavnike te firme i pozove ih na sjednicu Odbora povjerilaca kako bi vidjeli stanje u fabrici i eventualno dostavili ponudu. Iako je bilo najavljeno da će predstavnici te firme juče stići u Bijeljinu, posjeta je otkazana za neki naredni dan. Stečajni upravnik "Šećerane" Nebojša Matić rekao je juče za "Glas Srpske" da su se predstavnici "Nive" javili i naglasili da sastavljaju ekipu koja će doći u Bijeljinu.

- U idućih dan-dva očekujemo njihov dolazak. Njihova namjera je da pogledaju imovinu stečajnog dužnika, od objekata, infrastrukture do opreme kako bi se uvjerili šta imamo i šta mogu da iskoriste za pokretanje proizvodnje - rekao je Matić i naglasio da očekuje da danas do kraja dana stigne dinamički plan posjete predstavnika ove kompanije.

Istakao je da bi ukoliko sve prođe kako treba, nekoliko dana nakon posjete eksperata te fabrike, trebalo da stigne i njihova ponuda za kupovinu.

- Njihovo pismo namjere uliva povjerenje, nadamo se da konačno imamo ozbiljnog kupca i da ćemo u idućih mjesec dana sve završiti.

I Odbor povjerilaca je konstatovao da se konačno pojavio neko sa ozbiljnom pričom - istakao je Matić. U kompaniji "Niva" kazali su juče za "Glas Srpske" da imaju namjeru da proširuju proizvodne kapacitete, ali nisu željeli precizirati ništa u vezi sa kupovinom bijeljinske "Šećerane".

- Komisija još nije formirana i nemamo preciznije informacije kada će se to desiti - kratko su poručili iz "Nive".

Stečaj u "Šećerani" traje nepune četiri godine, a do sada je propalo nekoliko pokušaja prodaje. Nekoliko puta na adresu "Šećerane" stizale su ponude turskih kompanija "Soltist" i "Sariel" koje su odbačene. Za kupovinu nekadašnjeg giganta ranije je bio zainteresovan i privatni investitor iz Banjaluke Goran Vajkić koji je za "Šećeranu" nudio 6,95 miliona KM. Priznata potraživanja povjerilaca iznose oko 16,2 miliona maraka.

Cijena

Na posljednjoj Skupštini povjerilaca "Šećerane" odlučeno je da prodaja tog propalog preduzeća bude nastavljena po dosadašnjim uslovima, odnosno da najniža cijena ostaje deset miliona maraka. Tada je istaknuto da će se, ukoliko i naredne prodaje budu neuspješne, pristupiti reorganizaciji stečajnog dužnika, kako bi "Šećeranu" ustupili povjeriocima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )