FOTO: null

U Narodnoj biblioteci Filip Višnjić u Bijeljini večeras su predstavljena sabrana književna djela Borislava Pekića, jednog od najvećih srpskih pisaca 20. vijeka.

Urednik Izdavačke kuće "Laguna" Dejan Mihailović rekao je novinarima da je od 2011. do kraja 2014. godine štampano 14 naslova u 22 toma, sa početnim tiražima 2.000 primjeraka, od kojih su mnogi romani doživjeli već peto izdanje. 

"Pekić je ponekad mistifikovan kao pisac čija se djela teško čitaju, što je predrasuda. On je divan, duhovit i zabavan pisac, čitljiv, i do danas aktuelan", istakao je Mahailović. 

Na veoma posjećenoj promociji u Bijeljini, publici je o Pekiću govorila njegova supruga LJiljana Pekić, koja sa kćerkom, zetom i unukom vodi Fondaciju "Borislav Pekić" i uređuje piščeve rukopise. 

LJiljana je navela da je iza Pekića ostalo neiscrpno blago - njegova pisma, trake, dnevnici, intervjui, eseji i zapisi na više od 30.000 strana. 

"Uživanje je raditi na njegovim delima, ali je i odgovorno, jer je on bio jako predan, pedantan u poslu i neumoran, kao da je imao dva ili tri života", rekla je Pekićeva. 

Pekićeva, po profesiji arhitekta, dodala je da dio sebe unosi u suprugova djela kroz fusnote u kojima pojašnjava likove koji se pominju u njegovim djelima. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )