FOTO: null

U galeriji Centra za kulturu ,,Filip Višnjić,, u Ugljeviku sinoć je promovisana knjiga ,,NJemačka geopolitika i Balkan,, autora Dušana Prorokovića.

Ovo je Prorokovićeva četvrta knjiga i prva studija o osnovama njemačke geopolitike i njenom odnosu prema slovenskim narodima. 

"Iako ujedinjena, današnja Evropa je heterogena, to je savez sa previše razlika, sukobljenih interesa i sa složenim istorijskim odnosima", rekao je Proroković. 

On je naveo da je NJemačka najvažniji faktor srednje Evrope i da u velikoj mjeri ciljevi i putevi ove geopolitičke koncepcije zavise od toga u kakvom će odnosu ta zemlja biti sa ostalim nenjemačkim, srednjoevropskim faktorima, prije svega sa srednjoevropskim slovenskim i baltičkim narodima. 

Proroković je naveo da je iz njegove perspektive vidljiva samo NJemačka i tendencije davanja podrške NJemačke daljoj fragmentaciji balkanskih država, kao i korištenja mehanizama priključivanja EU za uspostavljanje kontrole na Balkanu. 

Dušan Proroković rođen je u Loznici 1976. godine, doktor je političkih nauka i doktorant nauka o bezbjednosti, učestvovao je na brojnim naučnim konferencijama i objavljuje eseje i članke u stručnim i naučnim časopisima u zemlji i inostranstvu. 

Trenutno obavlja funkciju izvršnog direktora Centra za strateške alternative iz Beograda, saradnik moskovskog Fonda strateške kulture i istraživač Instituta za strateške studije Fakulteta za diplomatiju i bezbjednost u Beogradu. 

Promociju knjige organizovao je Centar za kulturu "Filip Višnjić" Ugljevik i ugljevička Narodna biblioteka. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )