FOTO: null

Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini sinoć su predstavljeni romani "Doktor Nikolo" i "Zvijezda padalica", autora Ljiljane Lukić.

Lukićeva je navela da je riječ o nastavcima njenog ranije objavljenog romana "Jelena Zlatonosović".

"Sva tri ova romana mogu se čitati kao zasebna cjelina, veoma su važni za ovaj kraj jer tragaju za identitetom našeg naroda, a vezani su za srednji vijek", rekla je Lukićeva novinarima.

Prema njenim riječima, bilo je neophodno raditi na istraživanju korijena naroda od prve polovine 15. vijeka, u koji je smještena radnja romana.

Lukićeva je istakla značaj istorijskog sagledavanja okolnih krajeva - Usore i Soli, na početku 15. vijeka, napominjući da je "srpski nacion i tada bio prisutan na ovim prostorima".

"Do literature je bilo veoma teško doći te je prvi roman nastajao tokom tri decenije. Nastojala sam da fabulu obogatim vezivanjem prošlosti, koja se odnosi na prvu polovinu 15. vijeka i sadašnjosti", navela je Lukićeva i dodala da su ličnosti u ovoj trilogiji većinom istorijske.

Lukićeva je pripremila i četvrti roman "U traganju za ocem", a peti roman, koji trenutno piše, odnosi se na Nikolov boravak na Svetoj gori.

Ona kaže da namjerava da napiše i sedmi roman o Jeleni, koji se odnosi na daleke potomke ličnosti ovih romana.

"Ovo bi bila jedna saga o Zlatonosovićima i doktoru Nikolu", rekla je Lukićeva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )