FOTO: null

BIJELJINA - Srpski pisac sa porodičnim korijenima u Semberiji Mikica Ilić predstavio je u Bijeljini svoj roman "Osvit dana osmog" koji osvjetljava stradanje pola miliona Srba u njemačkom zarobljeništvu i stradanje srpskog naroda u nekadašnjoj Jugoslaviji

Na promociji u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" autor je rekao da su oba njegova djeda bili ratni zarobljenici i da su pretrpjeli to teško četvorogodišnje stradanje, ali nisu poživjeli dugo nakon toga, pa ih Ilić pamti samo po pričama bake i oca. 

On kaže da je ovo njegova peta knjiga i drugi roman, u kojem se prepliću dvije priče, a za njegovo pisanje koristio je istorijsku građu o ovoj tematici za koju kaže da je vrlo oskudna. 

Prema Ilićevim riječima, drugi tok romana je o posljeratnom teroru u bivšoj Jugoslaviji nakon Drugog svjetskog rata, o tjeranju u seljačke radne zadruge, kolhozima i prinudnom otkupu. 

Predstavljanje romana "Osvit dana osmog" sinoć u Bijeljini organizovali su Narodna biblioteka "Filip Višnjić" i bijeljinsko povjereništvo Udruženja Kraljevina Srbija. 

Mikica Ilić rođen je 1972. godine u Sremskoj Mitrovici, diplomirani je pravnik, član Udruženja književnika Srbije. 

Objavio je knjige priča "Zapadno-istočni divan" i "Lavirint bez izlaza", romane "Povest o apokrifu" i "Osvit dana osmog", monografiju "Selo Bosut u Sremu" i radio-drame "Podvižnici pirga Svetoga Save" i "Đorđe Ćurčija". 

Priče su mu prevedene na engleski, njemački i bugarski jezik.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )