FOTO: null

U banjalučkoj sportskoj dvorani “Borik” večeras je odigrana spektakularna multimedijalna predstava “FBI dosije Nikola Tesla”, povodom 160 godina od rođenja velikog srpskog naučnika.

Autor Nenad Janković, alijas doktor Nele Karajlić, rekao je uoči predstave o životu, karakteru i delu velikog srpskog naučnika, da je reč o uzbudljivom pozorišnom komadu koji podseća na film uživo.

On je naveo da je predstava priča o čoveku koji je došao da pregleda Teslinu sobu nakon njegove smrti, a onda, kroz komunikaciju sa mrtvim naučnikom u snovima, saznao ono što je za Teslu najvažnije.

Janković, koji je u pozorišnom komadu igra njujorškog policajca, otkrio je da je američki FBI u Teslinoj sobi našao više filozofskih nego tehnoloških spisa.

- Tesla iz predstave uglavnom filozofira - rekao je Janković i dodao da je srpski naučnik volio poeziju i bio romantičarska duša.

Glumac Nenad Okanović, koji u predstavi igra savetnika glavnog mafijaša, istakao je da je Tesla jedan od njegovih omiljenih istorijskih likova koji je promenio svet.

- Najviše me zanima Teslin način razmišljanja, jer je bio pesnik, a i prvi je na engleski jezik preveo poeziju Jovana Jovanovića Zmaja - rekao je Okanović.

Predstavom je ispričana priča puna misterije, iznenađenja, zavjera, zabluda, poroka, nade i potrage za srećom.

U predstavi glume i Nebojša Glogovac, Nikola Rakočević, Marko Gvero, Aleksandar Gajin i drugi.

Premijera predstave u Banjaluci dio je premijernog prikazivanja u četiri srpske prestonice, a usledila je nakon Novog Sada i Beograda.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )