FOTO: glassrpske

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić odobrio je da velikan srpske narodne muzike Predrag Živković Tozovac bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

 
Napustio nas je velikan narodne muzike. Bio je jedinstven među izvođačima narodne muzike, koji je numere uvijek izvodio s velikom lakoćom, pokazujući neprevaziđen dar da osvoji publiku – poručio je Radojičić.
 
Estrada se dirljivim porukama oprašta od legende narodnne muzike - velikog Tozovca
 
Njegova koleginica Cakana rekla je da ga poznaje od početka svoje karijere.
 
"Znam ga otkako pevam. Skoro sam se čula sa njegovom suprugom Mimom, rekla mi je da se on bolje oseća. Rekla mi je da ćemo se čuti kad on izađe, da će mu preneti pozdrave od Neše i mene, da će mu reći da se drži. On je prava srpska legenda, za kojom treba žaliti. Toliko pozitivno i dobro stvorenje, divan kolega. Voleo je ljude, prosto je bio prava zvezda, jugoslovenska. Baš sam šokirana...", kaže kroz suze Cakana za "Blic".
 
Kasnije je za TV Prva rekla je Tozovac bio pravi kavaljer, "znao je da nas podigne i da nam kaže lepe reči i savet".
 
"Sve je bilo najiskrenije od srca. Strašno mi je žao i nadam se da ide negde gde je bolje", rekla je ona za TV Prva, i dodala da je počastvovana što ga je poznavala.
 
"Imao je on godina, ali negde sam verovala da će ipak da se izbori. Viđali smo se često zaista, u kafiću u njihovom kraju smo pili kafu, jeli kroasane, tu blizu stanuje Nešina ćerka. Šta može da se kaže, osim da sam toliko tužna i zbunjena, užasnuta. Ionako su nam svi ovi dani blentavi i apatični, ovo me je dotuklo. Toliko je ljudi otišlo koji su bili vredni za nas, glumaca, pevača... Nekako stvarno da se čovek zamisli... Evo rasplakali ste me, pozvaću Mimu sada", kaže pjevačica.
 
Kompozitor Novica Negovanović kaže da smo izgubili velikog umjetnika koji je ostavio predivne pesme.
 
"Upoznao sam ga u Beogradu, u restoranu Kalemegdanska terasa, slušali smo Zvonka Bogdana, bio je tu i Toma Zdravković i još pevača. Bio je umetnik, glumac i voditelj, šarmer. Neponovljiv. Žalimo svi za njim, bio je voljen kod svih, posebno kod kolega".
 
Negovanović priča za TV Prva da su bili kao braća, oslovljavao ga je sa "burazeru", putovali su po Njemačkoj, a Tozovac je bio i njegov gost u Americi.
 
"Bio je boem, voleo je kafanu. Voleo je da popije i da se druži. U poslednje vreme smo se često družili. Obećao je da će da dođe kod mene, ali nije uspeo", kaže on.
Miroslav Ilić takođe se oglasio povodom smrti svog prijatelja.
 
"On je za mene prvi i najbolji. Pomerio je kriterijume u ovom zanatu, pre svega mislim smisao za humor, mangupluk i kao autor, izvođac, posle možeš da ređaš kako hoćeš, ali on je bio prvi. Poslednji put smo se videli za snimanje novogodišnjeg programa", rekao je Ilić.
 
Pjevač Nikola Rokvić se veoma potresao kada je čuo ovu vijest, pa je posvetio objavu i dirljivu poruku na svom profilu na Instagramu, baš u čast preminulog pevača.
 
"Imao sam čast da mnoga jutra uz divne pesme, razgovore i velike savete dočekam uz ovog velikana! Hvala za sve čika Tozo, trag koji ste ostavili je neizbrisiv", napisao je između ostalog Rokvić.
 
Merima Njegomir je u svom obraćanju medijima rekla da se čula sa svojim prijateljem u četvrtak.
 
"Zvao me je, jako smo bliski bili. Rekao je, dosadilo mi je, ne mogu da gledam u jednu tačku, neće da me puste. Ne znam da li ću izaći", rekla je Merima Njegomir.
 
Za domaće medije takođe se oglasila i Neda Ukraden, koja je bila veliki prijatelj sa Tozovcem i njegovom suprugom i takođe je rekla da se čula sa pjevačem nedavno.
 
"Pre nego što su se on i Mima venčali, ja sam ih nagovarala da se uzmu i nudila se da im budem kuma i da ih vodim na ručak da proslavimo. Kasnije sam pročitala u štampi da su se uzeli. Zvala sam ih da čestitam i istog dana sam napravila žurku u kući i slavila sa svojim zetom njihovo venčanje. Kasnije sam čula da je u bolnici. Zvala sam njegovu suprugu, koja mi je rekla da nije kritično i da je na odeljenju za lakše slučajeve. Međutim, vest od jutros me je rastužila", rekla je Neda Ukraden.
 
Saša Popović je rekao da je shvatio da nije samo otišao Tozovac, već i veliki dio života svih nas.
 
"Pjesme koje nam je ostavio nadživeće i sve nas, jer je reč o vanvremenskim hitovima, o muzici koja nikada neće prestati da se sluša. Saučešće njegovoj porodici, prijateljima i svima nama koji smo ga voleli i poštovali."
 
"Tozovac je ostavio trag u beskraju u istoriji duha zemalja bivše Jugoslavije i napustio ovaj svet svestan da je jedan od najvećih i najvoljenijih", napisala je na Instagramu voditeljka Vesna Dedić.
 
Na njene pozive Tozovcu za gostovanje u emisiji, u periodu od 2002. do 2012, pjevač bi odgovarao da "trideset godina gradi imidž lepog Toze", i kako ne želi da se pojavi u emisiji jer joj je toliko loše svetlo u studiju.
 
"Imala sam čast da ga ponekad, kao posle promocije romana Zagrli me slušam do zore i to je moj veliki emotivni kapital", rekla je Vesna Dedić.
I Željko Joksimović se oprostio od velikog Tozovca.
 
"Otišao je naš najveći autor, izvođač tradicionalne muzike, i moj Veliki Prijatelj, Predrag Živković-Tozovac. Hvala, za sve dragi Tozo. Počivaj u miru", napisao je Joksimović na Fejsbuku.
 
"Mnogo Morave će poteći dok se ne rodi opet takav čovek", riječi koje su se mogle čuti danas ispred doma Tozovca.
 
Ispred doma legendarnog pjevač Predraga Živkovića došle su kako novinarske ekipe tako i prijatelji koji žele da izjave saučešće njegovoj supruzi Emiliji i ćerki iz prvog braka.
 
Emilija je jako potresena pa nije mogla da da izjavu za medije, ali vjenčani kum, koji je stigao u međuvremenu, rekao je da ga je tužna vijest iznenadila i da će Tozovca pamtiti kao vječitog šarmera, nekoga ko je voleo život i ko je bio neprikosnoven stvaralac.
 
Među prvima su došli Merima Njegomir, koju je Tozovac vjenčao i sa njom radio na njenoj prvoj ploči.
 
Ona  je navela da ovakav velikan narodne muzike zaslužio komemoraciju u Skupštini grada Beograda.
 
Među brojnim poznatim ličnostima koji su se pojavili u domu Živkovića je i Dragan Kojić Keba, rekao je za TV Prva da žali kao svi koji su poznavali Tozovca, kao i cijela Srbija.
 
"Moja sećanja su neizbrisiva, upoznao sam ga na svom prvom solističkom koncertu u Beogradu i doživeo ogromno zadovoljstvo kada sam ga video", izjavio je Kojić.
 
"Siguran sam da itekako ima mlađih koji će jednog dana dostići i prevaziđu sve nas starije ali dosta Morave će proteći dok se ne rodi opet takav kompozitorski i muzički lik kao što je on. Toza je imao scenski nerv, šarmer, zabavljač, plenio je i kao čovek i kao muzičar, on je imao moć da se prilagodi svima. Zadužio nas je sve svojom pesmom", rekao je Kojić.
Ko je bio Tozovac?
 
Tozovac je rođen 22. januara 1936. godine u Kraljevu. Njegov otac Svetozar-Toza bio je čuveni predratni harmonikaš po kome je Tozovac dobio nadimak.
 
Oca Tozu, koji je do rata držao i kafanu u Mataruškoj Banji streljali su Nemci 1941. godine. Na harmonici koja mu je ostala od oca, Tozovac je, kako bi zaradio za život, počeo je da svira sa samo 10 godina.
 
Pored harmonike, naučio je da svira bubnjeve i trubu. Završio je gimnaziju i studije ekonomije.
 
Prve singlove je snimio 11. juna 1965. godine a pažnju javnosti skrenuo je pesmom "Ispod lipe, kraj potoka" koju je snimio 1967. godine. Iste godine snima četiri singla u duetu sa Silvanom Armenulić.
 
Njegova velika popularnost počinje 1971. godine, kada pobjeđuje na Pesmi leta kompozicijom "Mirjana". Sljedeće godine opet pobjeđuje pesmom "Oči jedne žene" i potvrđuje status najpopularnijeg pjevača.
 
Godine 1972. peva pjesmu "Jeremija", koju tadašnje komunističke vlasti svrstavaju u četničke pjesme, zbog čega biva prinuđen da se skloni kod prijatelja u Njemačku. Nakon dve godine vraća se u Srbiju, vlasti mu oduzimaju pasoš, ali Tozovac ostaje miljenik publike i nastavlja da pjeva.
 
Pored mnogo održanih koncerata i TV emisija pevao je i u duetu sa: Predragom Gojkovićem Cunetom, Miroslavom Ilićem, Lepom Lukić, Mirom Vasiljević i drugim. Osamdesetih godina, zajedno sa Predragom Gojkovićem Cunetom i glumicom Zlatom Petković bio je voditelj čuvene Folk parade.
 
Oktobra 2012. dobio je diplomu zaslužnog građanina grada Kraljeva, a 24. avgusta 2018. godine, na koncertu održanom povodom šezdeset godina Radio televizije Srbije, uručen mu je Zlatni mikrofon Radio Beograda.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )