FOTO: null

Ministarstvo bezbjednosti BiH poslalo je u Savjet ministara odluku kojom predlaže da bude uspostavljeno stručno i savjetodavno koordinaciono tijelo za borbu protiv terorizma u BiH.

Međutim, ono o čemu ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić ranije nije govorio, kada je pominjao borbu protiv terorizma, jeste da bi unutar tog tijela trebalo da bude uspostavljena i operativna grupa za borbu protiv terorizma, javlja Radio-televizija Republike Srpske /RTRS/. 

U praksi, to znači svojevrsnu reformu policije, jer preuzimanje operativnih radnji nije u skladu sa ustavima Republike Srpske i BiH, niti je u nadležnosti Ministarstva bezbjednosti BiH. 

Da se reforma policije pokušava na mala vrata progurati, jasno je iz niza članova odluke o uspostavljanju koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma, koja je u posjedu RTRS-a. 

Ministarstvo bezbjednosti BiH autor je odluke, prema kojoj bi, osim koordinacionog tijela, trebalo da bude uspostavljena i operativna grupa, čija dužnost bi trebalo da bude sprovođenje istraga u vezi sa krivičnim djelima terorizma. 

To u suštini znači da bi Ministarstvo bezbjednosti BiH preko noći trebalo da postane nadležno za operativne policijske radnje, koje su po zakonu nadležnost entitetskih ministarstava i policije, kao i Agencije za istrage i zaštitu BiH. 

Nekoliko članova upućuje upravo na to, navodi RTRS. 

Predsjedavajući koordinacionog tijela BiH je ministar bezbjednosti BiH. 

Koordinaciono tijelo BiH za ovjeru službenih akata koristi pečat i memorandum Ministarstva bezbjednost, a operativna grupa osniva se sa ciljem sprovođenja operativnih mjera i radnji u skladu sa smjernicama koordinacionog tijela BiH. 

Tu nije kraj "inovacijama" Ministarstva bezbjednosti. Posredstvom koordinacionog tijela trebalo bi da učestvuje u izmjenama zakona u vezi sa terorizmom, a ni to nije njegova sadašnja nadležnost, navodi RTRS. 

Ustavom Republike Srpske utvrđeno je da Srpska uređuje područje bezbjednosti, a Zakon o unutrašnjim poslovima reguliše odnose MUP-a Srpske sa drugim organima i policijskim tijelima u BiH, zbog čega je predložena nadležnost koordinacionog tijela suprotna Ustavu BiH i utvrđenim nadležnostima entiteta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )