FOTO: pixabay

Muzičaru Goranu Đuričiću iz Foče, frontmenu "Kiks benda", dolaskom virusa korona i mjera zaštite, preko noći se prilično pristojan i finansijski stabilan život pretvorio u svakodnevno neizvjesnu borbu kako prehraniti petočlanu porodicu.

Epidemija virusa korona, odnosno mjere zaštite od zaraze, najviše su pogodile samostalne estradne umjetnike kojima je, zbog zabrane svirki, onemogućen posao.
 
Među njima je i “Kiks bend”, sastav koji čine muzičari iz Foče, Višegrada i Nevesinja.
 
Prošlog ljeta stigli su, u pauzi između dva talasa mjera zabrane, svega nekoliko puta da nastupe u fočanskim rafting kampovima, nakon čega su svi bili prisiljeni da potraže posao svjesni da se od sjedenja kod kuće i kukanja nad sudbinom ne može živjeti, porodica prehraniti, računi platiti.
 
Goran Đuričić priča da im je, ne računajući uobičajene svirke po lokalima, u toku prošle godine otkazano više od 40 ugovorenih nastupa na svadbama, kao i njihov redovni angažman na Jahorini u toku zimske sezone, među kojima i novogodišnji nastup.

– Naučili smo da svaki vikend imamo neke prihode i odjednom je to nestalo i evo skoro već godinu dana tako. Teško je, borba je velika, počeo sam i da molerišem i da radim svašta nešto dok nam ne odobre svirke, a supruga srećom radi u jednom butiku, pa i ona doprinosi – priča Đuričić.
 
Ovaj otac troje djece ističe da je zdravlje najvažnije i da se treba pridržavati zdravstvenih mjera, ali smatra da su neke od mjera nepravedne i da je dosta toga nelogično.
 
On navodi da frekvencija i jačina zvuka pri izvođenju muzike uživo ništa nisu veće od frekvencije i jačine muzike koja se svakodnevno čuje u lokalima i pita se zašto je onda njima zabranjeno, pogotovo ako je dozvoljeno di-džejevima da rade.
 
– Nije mi jasno da u Federaciji BiH u lokalima može da bude muzike uživo do 22.00 časa do kada je dozvoljen rad lokala, a kod nas ne. Zašto i mi ne bismo to mogli da uvedemo – pita Đuričić.
 
On smatra da se, ukoliko postoji volja nadležnih, može naći kompromisno rješenje.
 
– Mogla bi da se odobri muzika uživo uz zaštitno staklo između nas i publike. Zamolio bih i apelovao da se nadležni malo osvrnu i pogledaju kako je nama, jer smo definitivno najugroženiji ovim mjerama – ističe Đuričić.
 
Muzičari, poručuje frontmen “Kiks benda”, ne traže nikakvu finansijsku pomoć, već samo da im se omogući da se bave onim što najbolje znaju i najviše vole da rade, a to je muzika.
 
I za vrijeme korone ovaj bend snima nove pjesme, a u planu je i snimanje novih spotova.
 
– Snimili smo dvije pjesme i čekamo da uradimo dva spota da bismo obradovali našu publiku – rekao je Đuričić.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )